Het nieuwe hoofdgebouw van de Christelijke Agrarische Hogeschoo (CAH)l in Dronten staat straks helemaal onder glas. Voor de zomer moet het definitieve ontwerp klaar zijn zodat medio 2010 het gebouw met kas in gebruik kan worden genomen.
Het nieuwe complex van de CAH is het eerste utiliteitsgebouw in Nederland dat verrijst volgens het Groen en Glas Concept van de stichting Innovatieve Glastuinbouw. Wonen in een kas is niet nieuw, een gebouw voor werken en studeren is dat wel.
Bufferklimaat
Het nieuwe gebouw biedt allerlei voordelen, zegt woordvoerder Merijn Sprenger van de Drontense hogeschool. Glas laat veel daglicht binnen en het is bekend dat mensen daardoor beter presteren. “Met glas kun je energie opvangen en het later terugwinnen. En je creëert er drie klimaatzones mee. Het buitenklimaat, het klimaat in het gebouw dat je kunt controleren en een bufferklimaat voor de doorgangen.”
Koelsysteem
En dan is er nog de meerwaarde van het groen dat het nieuwe gebouw moet krijgen. “Planten zorgen voor een inspirerende werkomgeving. Ze reguleren ook het klimaat. Je kunt ze zien als een soort koelsysteem. In een kas met tomatenplanten is het ook altijd koeler dan daarbuiten.”
Het huidige gebouw van de CAH is dertig jaar en oud en voldoet volgens de school niet meer aan de eisen die een onderwijsgebouw nu stelt. Het gebouw is niet berekend op de 1200 studenten die de CAH nu heeft, zegt Sprenger. “Met veel pijn en moeite kan het nu allemaal wel, maar straks moet er toch echt meer ruimte zijn.”
Flexibeler
Ook onderwijskundig is het huidige complex aan het einde van zijn latijn. Van klassikaal onderwijs zoals voorheen is volgens Sprenger steeds minder sprake. “Er is steeds meer onderwijs in kleine groepen. Onderwijsvormen zijn ook veel flexibeler, het huidige gebouw is dat niet.”
Studenten zullen weinig last hebben van de beoogde nieuwbouw. De CAH wil de kas met het nieuwe hoofdgebouw bouwen op een stuk grond dat nu nog vrij is. Het huidige pand gaat grotendeels tegen de vlakte. Alleen de moderne faciliteiten zoals gymzaal, techniekhal en laboratorium krijgen een functie in het nieuwe complex van de hogeschool.
Innovatiesubsidie
De CAH heeft jaren gestudeerd over de toekomst van het schoolgebouw op de Drieslag. Nieuwbouw of renovatie waren de opties waarbij nieuwbouw na lang wikken en wegen als beste uit de bus is gekomen.
De hogeschool wil zo snel mogelijk beginnen met de nieuwbouw. De bouwkosten lopen in de miljoenen euro’s. Het ontwerp voor de nieuwe CAH is zo innovatief dat de hogeschool ervoor subsidie heeft aangevraagd bij de provincie Flevoland. De procedure loopt nog.
Bron: De Stentor
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.