Campusgebouw van vier bestaande gebouwdelen

Campusgebouw van vier bestaande gebouwdelen

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 28-04-2015

In 2017 ontstaat op de locatie Kralingse Zoom van Hogeschool Rotterdam een nieuw schoolgebouw dat van vier bestaande gebouwdelen één campusgebouw maakt. Het ontwerp van deze nieuwe Rotterdam Business School is van architectenbureau Paul de Ruiter die een overtuigende ontwerpopdracht hebben ingediend dat goed aansluit bij de wensen van de hogeschool. Een in het oog springend schoolgebouw dat past bij de omgeving en het bestaande gebouw, en een inspirerende leeromgeving voor ruim 10.000 studenten.

Vier bestaande gebouwdelen

Het nieuwe onderwijsgebouw speelt in op het nieuwe studeren dat kenmerkend wordt voor het onderwijs op de locatie. Dit vraagt om een studielandschap waarbij flexibele leer-, werk- en interactiezones gelijkmatig over het gebouw zijn verspreid. Het nieuwe onderwijsgebouw is de laatste toevoeging aan de Rotterdam Business School dat bestaat uit een ensemble van 4 gebouwen, allen zeer verschillend van vorm en bouwstijl. Drie koppelstukken tussen de gebouwdelen in de vorm van transparante gebouwhoge portalen zorgen voor eenheid waardoor één campusgebouw ontstaat.

Brede podiumtrap

Aan de westkant, waar de Erasmus Universiteit zich bevindt, ontstaat een nieuwe entree. De bestaande studiestraat wordt doorgetrokken tot aan deze ingang. De nieuwbouw opent zich bij binnenkomst via deze entree met een brede podiumtrap. Deze 20 meter brede trap geeft toegang tot het lichte hart van het nieuwe onderwijsgebouw; het atrium. Een monumentale houten trap midden in het  atrium verbindt de begane grond met het studielandschap  op de zes bovenliggende verdiepingen. Rondom het atrium bevindt zich een flexibel indeelbare ring waar de diverse instructieruimtes en kantoren een plek krijgen.

Gezond binnenklimaat

Het ontwerp voor deze nieuwe Rotterdam Business School maakt van de vier bestaande gebouwdelen één campusgebouw. Door een compact klimaatconcept is het mogelijk om de vloeren van de verschillende gebouwdelen zonder hoogteverschillen op elkaar aan te laten sluiten. Het nieuwe schoolgebouw streeft naar een BREEAM Excellent duurzaamheidcertificaat, waarbij het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren op een zeer energiezuinige wijze. Naast de aanwezigheid van veel natuurlijk daglicht, wordt regenwater opgevangen en gebruikt om sanitair door te spoelen, en is het dak van de vijfde verdieping bedekt met aantrekkelijke beplanting. Het dak op de zesde verdieping is voorzien van zonnepanelen.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Hogeschool Rotterdam
Programma: Flexibel onderwijsgebouw
Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Projectarchitect: Paul de Ruiter, Noud Paes en Raymond van Sabben
Projectteam: Martijn van Gameren, Giorgio Carella, Florina Raileanu
Bruto vloeroppervlak: 12.000 m2
Start ontwerp: Januari 2015
Start bouw: April 2016
Oplevering: September 2017
Adv. constructies: Van Rossum
Adv. bouwkosten: BBN
Interieurontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter & De Twee Snoeken
3D-impressies: 3D Studio Prins

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.