Carel Weeber wint prijsvraag Zorg 2025

Carel Weeber wint prijsvraag Zorg 2025

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-09-2007

De Nederlandse architect Carel Weeber en het Finse bureau Harris-Kjisik hebben met hun projectontwerpen ‘Big Bang’ en ‘Fair care – care fair’ de architectuurprijsvraag Zorg 2025 – Gebouwen voor de toekomst gewonnen.

Het Bouwcollege schreef de prijsvraag uit om nieuwe idee├źn te ontwikkelen voor de zorg in 2025 en die te vertalen in een ontwerp voor een nieuwe stad met 160.000 inwoners op denkbeeldig nieuw land in het IJsselmeer.

Volgens de jury zijn de prijswinnaars er het beste in geslaagd om een gerichte toekomstvisie vorm te geven in een aantrekkelijk ontwerp.

Big Bang
‘Big Bang’ van Weeber gaat ervan uit dat grote ziekenhuizen van nu in 2025 door de marktwerking als het ware zijn ontploft tot een uitgewaaierde zwerm kleinschalige specialistische klinieken en zorgvoorzieningen, met de huisarts als poortwachter. De nieuwe, door private partijen ontwikkelde stad, heeft de vorm van een molen gekregen met de voorzieningen verspreid over de wieken. De gebouwen zijn relatief klein en eenvoudig aanpasbaar.

Fair care – care fair
Ge├»nspireerd op het oude Griekenland voorziet ‘Fair care – care fair’ in zogeheten asclepia (activiteitencentra): een hoofd-asclepium in het centrum met een centraal ziekenhuis voor acute zorg en zorghuizen voor ouderen, en zes mini-asclepia: wijkcentra waarin de zorgdiensten zijn gecombineerd met sociaal-culturele en sportieve activiteiten. Ook een strand-asclepium met een wijkzorg(zieken)huis voor revalidatie maakt deel uit van de nieuwe stad Elysiadam.

De jury kende eervolle vermeldingen toe aan twee inzendingen: ‘zorgeNLoos living’ en ‘Care-4U’ van Victor de Leeuw en Johan van der Zwart. Ook deze ontwerpen gaan uit van decentrale, laagdrempelige en aan de wensen van de bevolking aangepaste gezondheidszorg.

De winnaars werden door voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn bekendgemaakt tijdens het congres ‘Bouwen aan de toekomst’.

Bron: Bouwcollege

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.