CasaNova: een toren met een iconisch silhouet

Nieuws, Project kort

CasaNova: een toren met een iconisch silhouet

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2021

In het Maritiem District in Rotterdam heeft de bouw van de eerste driehoekige toren – CasaNova – in de stadsskyline het hoogste punt bereikt. De 110 m hoge toren omvat een rijk woonprogramma met 116 woningen. De slanke gebouwvorm zorgt voor optimale zichtlijnen en daglichttoetreding voor de omliggende gebouwen en geeft de woningen in de toren uitzichten van 300 graden over de stad.

CasaNova is een toren met een iconisch silhouet. Het gebouw vormt een ensemble met The Muse, de sculpturale woontoren van Barcode Architects op het aangrenzende plot, die vorig jaar werd voltooid. Beide torens zijn zowel in architectonisch opzicht als met het gezamenlijke programma in synergie met elkaar ontworpen.

Caro van de Venne is partner van Barcode Architects’ en geeft aan: “Binnen de stadsgrenzen is verdichting door middel van hoogbouw een uitkomst. We moeten echter voorkomen dat hierdoor ‘anonieme volumes’ ontstaan waar bewoners elkaar niet kennen. Met CasaNova willen we een driedimensionaal stukje stad creëren, waar mensen gezond wonen, buren elkaar kennen en er een goede beleving op het maaiveld is. Met dit ontwerp liepen we al voor op de in 2019 gepresenteerde Rotterdamse hoogbouwvisie, dat dezelfde principes centraal stelt.”

Daktuin

Tussen de vijfde en de achtste verdieping heeft het volume een scherpe puntvorm, die de toren elegant op de robuuste sokkel laat balanceren. Op de vijfde verdieping, bovenop de sokkel, wordt een 1.600m2 grote daktuin gerealiseerd. Dit wordt een plek waar bewoners van CasaNova en The Muse elkaar ontmoeten en die in directe verbinding staat met de levendigheid op de kade.

Naast de collectieve daktuin zijn er diverse functies voor de bewoners van beide torens opgenomen, zoals een gym, gezamenlijke keuken, co-working spaces, vergaderruimtes en hotelkamers die bewoners voor hun gasten kunnen reserveren. In de plint voegen horecafuncties en de centrale entree levendigheid toe aan de publieke ruimte.

Afbeeldingen: Barcode Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.