Casco CollectieCentrum Nederland opgeleverd

Nieuws

Casco CollectieCentrum Nederland opgeleverd

Door: Petra Starink | 10-06-2020

Het casco van het door cepezed ontworpen CollectieCentrum Nederland in Amersfoort is opgeleverd en gaat meer dan 675.000 objecten onderbrengen uit de collecties van het Rijksmuseum, het Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die niet permanent in de musea worden tentoongesteld. Het met 30.000 m² grootste museale depot van Nederland werd gerealiseerd door de VolkerWessels-ondernemingen G&S Bouw en Visser & Smit Bouw. De komende periode staat in het teken van de afwerking en inhuizing van het interieur, dat in nauwe samenhang met de architectuur werd ontworpen door cepezedinterieur.

Sheddaken

Het nieuwe gebouw brengt 4 collecties samen onder één dak en vervangt daarmee de bestaande depots, die verspreid zijn over diverse locaties. Naast het depot bevat het gebouw onder meer kantoren en restauratieateliers. Voor optimale werkcondities in de restauratieateliers hebben zij sheddaken waardoor aan de noordkant daglicht binnenvalt. Witte vlakken aan de interieurkant van de sheds zorgen voor diffuse verstrooiing en maken het daglicht zo neutraal mogelijk.

Ateliers zo neutraal mogelijk ingericht

Voor de ateliers is veel aandacht besteed aan een zo neutraal mogelijke omgeving. Dit om de cultuurstukken zelf optimaal te laten spreken en de ogen van de restauratoren zo min mogelijk te vermoeien. Zo wordt voor de wanden een ijzerloze kleur telegrijs gebruikt, die eraan bijdraagt dat de ogen van de restauratoren tijdens het werk zo min mogelijk hoeven te accommoderen. In de kantoorzones worden de wanden deels afgewerkt in warme maar terughoudende metallic kleuren. Binnenkort wordt ook het losse meubilair geplaatst, zoals bureaus, stoelen en kasten.

Lees ook:

Duurzaamheid

Het nieuwe depot is compact, maximaal efficiënt en supergeïsoleerd. Het is volledig energieneutraal en bijna 0-op-de-meter. Op het dak ligt een kleine 4.000 m² zonnepanelen voor zowel de gebouw- als gebruiksgebonden energievraag. De gesloten geveldelen zijn bekleed met geprofileerd aluminium met een satijnen glans, wat het strakke en minimalistische gebouw een bijna abstract aanzicht geeft. Voor zijn duurzaamheid is het depot gecertificeerd in de hoogst haalbare BREEAM-categorie, Outstanding.

De verhuizing van de vier collecties vindt binnenkort plaats over een tijdsbestek van ongeveer een jaar. De officiële opening is op 7 december 2020.

Fotografie: cepezed-Lucas van der Wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.