Catharinasteeg Leiden wint NRW Jaarprijs 2018

Nieuws

Catharinasteeg Leiden wint NRW Jaarprijs 2018

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-09-2018

Het winkelproject de Catharinasteeg in Leiden heeft de NRW Jaarprijs 2018 gewonnen.  Door het ontwerp van Rijnbout architecten is het stadscentrum ingrijpend veranderd en gevitaliseerd.

Duurzaam ontwerp

In 2009 heeft Rijnboutt een prijsvraag gewonnen die door de gemeente Leiden was uitgeschreven voor de gebiedsontwikkeling van het Aalmarktgebied in de binnenstad. Samen met MRP Development en Gemeente Leiden is hier herbestemming gerealiseerd. In het Aalmarktgebied is op de plek van de oude Van Nelle fabriek een nieuwe winkelstraat gecreëerd. Deze nieuwe straat “Catharinasteeg” vormt samen met de nieuwe Catharinabrug een verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat.

Draaien van Waaghoofdbrug

De uitvraag van deze competitie was tweeledig: enerzijds was de opgave om een plan te maken waarin de steeds verder verpauperende rijks- en gemeente monumenten in het gebied zouden worden gered en anderzijds om het mogelijk te maken een aantal grote winkelunits (1500m2+) toe te kunnen voegen aan het kernwinkelgebied. De essentie van het winnende concept van Rijnboutt bestond uit het draaien van de Waaghoofdbrug richting het zogenaamde ‘gat van Van Nelle’ en het maken van een nieuwe verbinding tussen de Aalmarkt en de Breestraat, de Catharinasteeg.

Monumentaal karakter behouden

Het project bestaat uit 6 rijksmonumenten en 8 gemeentelijke monumenten die samen versmelten met de nieuwbouw aan de Catharinasteeg. Het monumentale karakter is zoveel als mogelijk behouden gebleven door o.a. het restaureren van de bestaande panden en het hergebruik van de oude materialen. Boven de winkels zijn, voor de levendigheid en sociale veiligheid in het gebied, 21 woningen gerealiseerd. De appartementen worden ontsloten aan de Aalmarkt, de Mandemakersteeg en de Catharinasteeg. Het winkeloppervlak bedraagt ca. 5.700 m². In de nieuwe binnentuin “Het Catharinahof” is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen.

Juryrapport

‘De jury heeft grote waardering voor het teruggeven van deze historische locatie aan de inwoners en bezoekers van Leiden.’ zo is te lezen in het juryrapport. ‘De ontwikkeling van dit stuk stad, met een uitstekende mix van grote en kleine winkelunits, woningen en horeca, is zeer geslaagd. De sleutelfunctie van de Catharinasteeg voor het gewenste winkelrondje, maar ook de brugfunctie tussen het A1-winkelmilieu en het achter de Breestraat gelegen “snuffelmilieu” zijn wezenlijk voor het slagen.’

Fotografie: Rijnboutt architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.