CC NL wint internationale BREEAM-Award

Actualiteiten, Nieuws

CC NL wint internationale BREEAM-Award

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-03-2022

Het Collectie Centrum Nederland (CC NL) heeft in Londen een internationale BREEAM Award gewonnen. De jury gaf aan dat de duurzaamheid van dit gebouw vanaf het begin van het project een belangrijke overweging is geweest. Door onder meer gebruik te maken van warmte- en koudeopslag, een grijswatersysteem en ruim 2100 PV-panelen is het opgeleverde gebouw BREAAM Outstanding gecertificeerd.

Het CC NL is het door cepezed ontworpen gezamenlijke depot van een aantal musea; ook wel het fysieke geheugen van Nederland genoemd.  Het gaat om het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De internationale BREEAM award is gewonnen in de categorie ‘Public Sector Project – Post Construction’. De jury van de BREEAM Awards wees dit project aan als duidelijke winnaar. “CC NL is een voorbeeld van duurzaam behoud en beheer van collecties in lijn met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en vorderingen. De samenwerking van vier partnerorganisaties in één gebouw genereert synergie en tal van andere voordelen”, meent zij.

Duurzaamheidsmaatregelen

De duuraaamheidsmaatregelen zijn even divers als effectief. Zo vormen het dak en de gevels van het depot samen een enorm dikke en zeer sterk isolerende schil. De vloer is daarentegen niet geïsoleerd, maar staat in direct contact met de onderliggende grond en werkt zo als een temperatuurbuffer. Door de constante temperatuur tussen de 12 en 15 graden is voor de klimaatbeheersing slechts een absoluut minimum aan installaties nodig. Dit is energiezuinig én (brand)veilig voor de kunstcollecties.

Verder maakt het gebouw gebruik van een warmte- en koudeopslag en een grijswatersysteem om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen. Op het dak ligt ruim 3.600 m2 aan zonnepanelen (ruim 2100 stuks). Ook houdt het gebouw rekening met de omgeving. Het terreinontwerp draagt maximaal bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna. Alles bij elkaar leverde het gebouw een BREEAM Outstanding – met een score van 91.6 – certificaat.

Tot slot biedt het CC NL aangename en functionele werkplekken. Bijvoorbeeld de met daglicht gevulde ateliers waarin de medewerkers van de vier musea kunnen samenwerken. Daarnaast zijn er röntgenkamer, fotostudio, vrieszel en een quarantaine- en zuurstofvrije ruimte. Via het atrium hebben medewerkers uitzicht op de groenrijke buitenomgeving wat zowel rustgevend als stimulerend werkt.

Afbeeldingen: Lucas van der Wee | cepezed

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.