Center Court Kerkrade

Nieuws

Center Court Kerkrade

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2018

In Kerkrade verrijst op het voormalige Atrium Ziekenhuis een bijzonder sportgebouw.De Europese aanbesteding voor het ontwerp werd gewonnen door MoederscheimMoonen Architects uit Rotterdam en Wehrung Architecten uit Beek. Het gebouw gaat volledig op in het aflopende landschap. Het totale complex telt ongeveer 16.000 m2 en behelst een sporthal, een overdekt zwembad en een parkeergarage.

Stedenbouwkundig plan

Het ontwerp borduurt verder op het stedenbouwkundig plan dat eerder ontwikkeld is door het bureau Ketting-Huls. In dit plan waren reeds de landschappelijke kernwaarden vastgelegd en de relatie met de omliggende gebouwen. In deze gebouwen komt in de toekomst het ‘Center Court Kerkrade’; een concept waarbij zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van sport en gezondheid samen komen. Hiermee wordt het gehele terrein een baken van sport en vitaliteit.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart.

Beloopbar dak

Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten. Dit beloopbare dak wordt een plateau met uitzicht over het omliggende heuvellandschap. Het gebouw eindigt heuvelafwaarts met de meest representatieve functies zoals de horeca en het zwembad. Zwierige en speelse dakranden beëindigen hier het plateau en vormen een harmonie met andere landschappelijke keerelementen. Tussen deze lijnen is er vooral veel glas waardoor binnen en buiten met elkaar in contact treden.

Doorontwikkeling schetsontwerp

Op dit moment werkt de architectencombinatie in bouwteamverband aan de doorontwikkeling van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. De gemeenteraad van Kerkrade neemt in de loop van het jaar een besluit over de definitieve doorgang van het complex.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.