cepezed ontwerpt kantoor Leefmilieu Brussel

cepezed ontwerpt kantoor Leefmilieu Brussel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-11-2009

Architectenbureau cepezed ontwerpt het nieuwe hoofdkantoor van Leefmilieu Brussel, het voormalig Brussels Instituut voor Milieubeheer.

Het gebouw wordt gerealiseerd in één van de grootste en belangrijkste stadsvernieuwingsgebieden van Brussel, het terrein Tour & Taxis van ontwikkelaar Project T&T aan de Havenlaan. Mede gezien de gebruiker gelden hoge normen ten aanzien van ecologie en duurzaamheid.

Het gebouw is gepositioneerd tegenover de grootschalige historische gebouwen van het Koninklijk Pakhuis en de Shed-hallen, die recent zijn gerenoveerd en nu onderkomen bieden aan onder meer kantoren, restaurants, design retail en culturele evenementen.

Centraal atrium
Het voorontwerp kenmerkt zich door een compact volume onder een gebold en goeddeels transparant dak. Een centraal atrium is ontworpen als voortzetting van de openbare ruimte, de onderste twee bouwlagen zijn gemakkelijk toegankelijk voor het grote publiek en de oostelijke kantoorvleugel is voorzien van terugspringende terrasvloeren met geïntegreerd groen en een royaal uitzicht over de directe omgeving.


Naast kantoren bevat het nieuwe Leefmilieu Brussel onder andere een bezoekerscentrum rond ecologische thema’s, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. Op de begane grond ligt tevens een laboratorium. De kantoren bevinden zich op de verdiepingen boven de publieksruimtes.

Centrale ontmoetingsplek
Een oostelijke en een westelijke kantoorbeuk zijn verbonden door een noordelijke zone met liften, voorzieningen en het verticale installatietransport. Een U-vormig plan omarmt zo het zuidelijk gerichte atrium, waarop alle kantoorzones zicht hebben. Het atrium fungeert als centrale ontmoetingsplek,en speelt daarnaast een belangrijke rol in het installatieconcept en draagt door het grotendeels glazen dak in hoge mate bij aan de transparantie van het ontwerp.


Het nieuwe Leefmilieu Brussel wordt ontworpen volgens de normen die gelden voor passieve gebouwen. Niet alleen voorziet het ontwerp in een compact gebouw met een relatief klein geveloppervlak, zonwerend glas in combinatie met een buitenzonwering die reageert op de zonbelasting garandeert en daarnaast een hoge zonwerendheid van de buitenschil.

Drievoudige beglazing
Toepassing van een drievoudige beglazing in een goed thermisch onderbroken gevelsysteem vermindert het warmteverlies via de gevels. Individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen verder te hoge temperaturen in de zomer. Warmtetoevoer c.q. -afvoer middels activering van de betonvloeren en een minimum aan mechanische ventilatie dragen er eveneens aan bij dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Aanvullend kan het rendement van de warmteterugwinning nog worden verhoogd en kan men de warmte die het atrium invangt gebruiken en waarderen.



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.