cepezed ontwerpt plan hergebruik oude Lekbrug Vianen

Nieuws

cepezed ontwerpt plan hergebruik oude Lekbrug Vianen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2018

Architectenbureau cepezed heeft een plan ontworpen voor het volledige hergebruik van de oude Lekbrug bij Vianen. De boogbrug werd in 1936 voltooid als onderdeel van het Rijkswegenplan en was lang één van de belangrijkste verbindingen tussen het noorden en zuiden van Nederland. Na ingebruikname van de direct naastgelegen Jan Blankenbruggen met een veel hogere capaciteit raakte de brug vanaf 2004 echter in onbruik.

Aanbruggen bebouw met NOM- appartementen

Een consortium bestaand uit architectenbureau cepezed, Expericon, Hollandia Infra, Mammoet en de IV-Groep zochten de afgelopen tijd naar mogelijkheden tot volledige herontwikkeling en integraal hergebruik van de brug. In het plan worden de aanbruggen bebouwd met nul-op-de-meter-appartementen en komt onder de boog van de eigenlijke brug een horeca- en congrespaviljoen.

Restauratie en bebouwing

Duurzaamheid, circulariteit en uniciteit vormden belangrijke motieven voor het verkennen van de mogelijkheden. Restauratie en bebouwing voorkomen duizenden tonnen grotendeels onbruikbaar restmateriaal en ook de kosten en energie voor ontmanteling en verwijdering. Daarnaast behoudt het plan waardevol industrieel en infrastructureel erfgoed, waarmee het bijdraagt aan de leesbaarheid en beleefbaarheid van de historie. Aanwending van de brug als basis voor energieneutrale woningen en een congrescentrum schept verder een krachtig nieuw en herkenbaar icoon voor hoe Nederland en zijn inwoners creatief en innovatief omgaan met en leven te midden van het alom aanwezige water.

Lichtgewicht aan materialen

Het paviljoen en de woningen zelf kunnen ook als kenmerkende referentie voor innovatie, creativiteit en duurzaamheid gelden; ze komen efficiënt tot stand met een minimum aan lichtgewicht materialen, zijn technisch volledig toegerust op de vele specifieke uitdagingen van de locatie en zijn rijkelijk voorzien van daglicht en buitenruimte.

Rijkswaterstaat, de eigenaar van de brug heeft het consortium de mogelijkheid gegeven het plan verder uit te werken op aspecten van techniek, financiën en regelgeving. Het kwam echter niet voorbij de bezwaren van de betrokken gemeenten, die concludeerden dat het niet past in de ruimtelijke plannen voor de uiterwaarden.

Samen met het consortium hoopt cepezed dat het plan inspiratie kan zijn voor soortgelijke kansen op andere plekken.
Artist’s impressions: cepezed architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.