Cepezed wint selectie gemeentehuis Westland

Cepezed wint selectie gemeentehuis Westland

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-04-2009

Architectenbureau Cepezed uit Delft is winnaar geworden van de architectenselectie voor het ontwerpen van het nieuwe Westlandse gemeentehuis. Op het onderdeel architectuur kreeg dit bureau van de Westlandse burgers de hoogste waardering. Eerder sprak de beoordelingscommissie van de gemeente Westland op dit onderdeel al haar voorkeur uit voor Cepezed. Dit lekte vorige week uit.

In totaal waren nog vier architectenbureaus in de race voor de opdracht. Eerder was het ontwerp van dit gemeentehuis in het nieuws omdat verschillende architectenbureaus uit de prijsvraag.

Architectuur weegt het zwaarst
De vier bureaus zijn beoordeeld op de aspecten architectuur, duurzaamheid, ruimtelijke inpassing, programma van eisen, visie en ambitie, exploitatiekosten en beheer, honorarium en relatieve onderlinge bouwkosten. De door de bureaus berekende bouwkosten passen binnen de oorspronkelijke raming.

De mate waarin deze aspecten meetelden in de eindbeoordeling verschilt. Zo telde de architectuur (met een wegingsfactor van 1,8) het zwaarste mee. Voor dit aspect mochten naast de beoordelingscommissie ook de Westlandse burgers cijfers geven.

Sober en doelmatig
De beoordelingscommissie: “Het gebouw sluit met de ronde lage vormen aan op de schaal van het historische centrum van Naaldwijk. De gevels binnen en buiten bestaan voornamelijk uit glas en hebben een grote mate van transparantie; iedereen kan zien wat er in het gebouw gebeurt. Aan alle zijden van het gebouw is er openbaar groen en water.

De raadzaal heeft zicht op de kerktoren. Het verhoogde publieksplein kijkt uit op het centrum. Het gebouw ademt de sfeer van Westland uit: sober en doelmatig.

Overeenkomst
Als de gemeenteraad instemt met het advies om te kiezen voor Cepezed, starten de gesprekken met dit bureau. Deze moeten uiteindelijk leiden tot een overeenkomst tussen de gemeente en het architectenbureau. Daarna start het ontwerptraject, waarvoor ongeveer een jaar wordt uitgetrokken. Het ontwerp kan, binnen de gekozen stijl, op onderdelen afwijken van het schetsontwerp dat nu is gepresenteerd.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Voorkeur ontwerp raadhuis Westland uitgelekt
Selectie architect raadhuis Westland vertraagd
Toparchitecten stappen uit selectie

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.