Charles en Ray Eames bij Uur van de Wolf

Charles en Ray Eames bij Uur van de Wolf

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-08-2012

Als architect Charles Eames en kunstenares Ray Kaizer verliefd worden, trouwen en midden in oorlog een kantoor en studio openen in Californië, kunnen ze niet vermoeden dat ze de belangrijkste vormgevers van het naoorlogse Amerika zullen worden. De NTR zendt vanavond 21 augustus de documentaire Eames – Het echtpaar achter de stoel uit op de dag dat beide visionairs stierven.

In deze documentaire lopen werk en privé van Charles en Ray Eames door elkaar, net als tijdens hun leven. Oud-medewerkers en bekenden vertellen over het koppel en de bijzondere sfeer op de werkvloer van ‘het circus’ waar alles tegelijk gebeurde: ontwerpen, tekenen, houtbewerken, filmen. Het compleet gedocumenteerde archief van de studio brengt de tijd en de sfeer verder tot leven.

Wereldberoemde stoelen

Naast het ontwerpen van hun bekende stoelen, legde Eames de basis voor een vorm van visuele communicatie die nieuwe technologie bij gewone mensen vertrouwd moest maken. Het kantoor kreeg daarvoor grote opdrachten van onder andere IBM, Boeing en Polaroid. Hoewel alles in teamverband gebeurde, eiste de charismatische Charles alle credits op: met hem werd zaken gedaan en zijn naam kwam op de ontwerpen. Dit gegeven en zijn plezier buiten de deur drukten zwaar op Ray. Maar zelfs na zijn dood bleef zij hem en de schoonheid trouw: ze stierf in 1988 precies tien jaar later, op dezelfde dag in augustus.

De documentaire is te zien bij het Uur van de Wolf op Nederland 2 om 23.45

Bron: NTR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.