Charlois aan het water

Charlois aan het water

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-09-2012

Op zaterdag 29 september ondergaat het terrein van de afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rotterdam Charlois voor één dag een ruimtelijke en theatrale metamorfose. Het evenement is de kick-off voor een onderzoek van Vitibuck Architects en G-Routes voor de Maashavenkades Charlois, het gebied tussen Maassilo en Maastunnel. Een unieke kans om de vuilverbrander nog in oorspronkelijke staat te beleven voordat het binnenkort door Hennie van der Most wordt omgetoverd tot een pretpark.

Tijdens het evenement Charlois aan het Water maken bezoekers op een speelse en luchtige wijze kennis met het AVR-terrein in Rotterdam Charlois. De avontuurlijke rondleiding gaat door het bekende gebouw van de architect Maarten Struijs. Dit grote industriële gebouw is een icoon aan de voet van de Maastunnel en samen met de rozenwand van Lydia Schouten een herkenbare plek voor Rotterdammers. In deze schutting komt de publieksentree van het evenement, de Re-Cycle-Poort, die speciaal voor deze dag gemaakt is en uit oude fietsen bestaat.

 Onderzoek

Het evenement is de kick-off voor een onderzoek van Vitibuck Architects en G-Routes voor de Maashavenkades Charlois, het gebied tussen Maassilo en Maastunnel. Na afloop van de rondleiding krijgen de bezoekers een aantal vragen over het evenement, de komst van een pretpark en over hun wensen en ideeën langs het water. Deze dienen als input voor het onderzoek.

Tevens is het evenement de start voor een theaterproductie van het Rotterdamse Wijktheater op locatie. Ontwerpers en theatermakers gaan gezamenlijk op zoek naar de historie en de verhalen van deze plek. De vuilverbrander vormt als markante plek het toneel voor de eerste opening van de kades en is door zijn herkenbaarheid bewust gekozen als startlocatie voor het project.

Vernieuwingsaanpak

In 2011 is er een grootschalige vernieuwingsaanpak voor Rotterdam Zuid gelanceerd; het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid. De thema’s zijn economie, talentontwikkeling en fysieke kwaliteitsverbetering. Het Rijk en de gemeente Rotterdam willen het achterstandsgebied er weer bovenop helpen.

Charlois aan het Water
Adres: AVR Brielselaan 175
Rotterdam Charlois start rondleidingen 11.00 uur; officiële opening 13.00 uur
reserveren voor de rondleiding aanbevolen: via www.charloisaanhetwater.nl
De toegang is gratis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.