Christo in de Gasometer

Nieuws

Christo in de Gasometer

Door: Jacqueline Knudsen | 20-03-2013

De 77 jarige kunstenaar Christo Vladimir Javasjev exposeert  met zijn kunstwerk Big Air Package in de Gasometer in Oberhausen. Met dit kunstwerk heeft Christo dit industrieel monument, dat tot 1988 dienst deed als gashouder, op zijn bekende wijze met doeken getransformeerd.

Gasometer Oberhausen is een grote gashouder in het Ruhrgebied (Duitsland), met een hoogte van 117 m, en is opgenomen in de Europese Industrieel Erfgoed-Route. De gashouder werd in de periode 1927 tot 1929 gebouwd en 1988 buiten gebruik gesteld. Sinds 1993 is de voormalige gashouder een expositiecentrum. De binnenzijde van de gashouder heeft een hoogte van 90 meter en een doorsnede van 50 meter.

Het kunstwerk van Christo, de Big Air Package, is een enorm lichtdoorlatend doek dat in de binnenzijde van de gashouder wordt opgeblazen. Met twee blazers wordt het doek continu gevuld met lucht en de druk op peil gehouden. Vanaf de buitenzijde wordt het doek aangelicht, zodat de binnenzijde in een zee van licht baadt. Christo wil met zijn kunstwerk op de kwetsbaarheid van onze atmosfeer wijzen.
Bezoekers van het kunstwerk kunnen door een speciale sluis in het binnenste van het werk van de kunstenaar komen in een sfeer van rust en contemplatieve stilte, die Christo zelf met een kathedraal vergelijkt. Een rit in de glazen lift biedt uitzicht op de ongeveer 90 meter hoge buitenkant van de sculptuur. Volgens de organisatoren gaat het hier om het grootste binnenruimtesculptuur in de wereld.

De kunstzinnige strategie van Christo is om grote opvallende bouwwerken of landschappen met stof tijdelijk ‘aan te kleden’. Het inpakken van gebouwen of objecten leidt tot de abstractie van deze onderwerpen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Pont Neuf in Parijs (1985),en  de Rijksdag in Berlijn (1995). In de zestiger jaren van de 20e eeuw hebben Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude diverse luchtsculpturen gerealiseerd, de eerste in 1966 voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Hun laatste luchtkunstwerk werd opgetrokken op de Documenta IV in Kassel in 1968. Het luchtkussen in Kassel stond vrij en had een hoogte van 85 meter en een diameter van 10 meter. De Big Air Package in Oberhausen heeft nog grotere afmetingen en is het eerste project dat Christo heeft volbracht zonder Jeanne-Claude, zij overleed in 2009.

Het 1,4 miljoen dure luchtpakket is nog tot 30 december 2013 te zien in de Gasometer.
Adres Arenastraße 11,  46047 Oberhausen.

Fotos: Wolfgang Volz

Bekijk hier de video 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.