Circulair bouwen in Haarlemmermeer

Actualiteiten, Nieuws, Productnieuws

Circulair bouwen in Haarlemmermeer

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-10-2023

Hollandse Nieuwe architecten en bouwspecialist Verwol realiseerden als team een tijdelijke huisvesting voor de gemeente Haarlemmermeer. Dit in verband met het feit dat het nieuwe gemeentehuis pas gereed is in 2027. Bijzonder is bij het ontwerp een sterke focus lag op hergebruik en duurzaamheid; in lijn met het nieuwe kantoor.

De gemeente heeft hoge ambities op het gebied van hergebruik en duurzaamheid. Dat betekent dat ook de renovatie van de tijdelijke huisvesting op een ecologisch verantwoorde manier zou gebeuren; uiteraard zonder te moeten inleveren op comfort en gebruiksgemak.

Uitdaging

Voor de architecten was het onder meer een uitdaging om alle faciliteiten onder te brengen op een oppervlak van 10.000 m2. Zéker omdat ze daarvoor zo’n 30.000 m2 beschikbaar hadden. Hollandse Nieuwe was verantwoordelijk voor het ontwerp waarin circulaire principes en duurzaam gebruik een belangrijk rol spelen. Bouwspecialist Verwol paste daar goed bij met haar sterke focus op hergebruik.

Vanaf de start van het project heeft het bouwteam zich tot doel gesteld om honderd procent te hergebruiken. Daarbij is begonnen met een inventarisatie van hetgeen al beschikbaar was en wat daarvan bruikbaar is. Vaste elementen zijn zo opnieuw te benutten of in te zetten als nieuwe functionele onderdelen. Systeemwanden zijn bijvoorbeeld van nature demontabel, terwijl maatwerk meubilair meer aandacht vraagt vanwege de niet-demontabele constructie.

Uiteindelijk zijn alle wanden, deuren, meubilair en andere afbouwonderdelen van de vorige gebruiker (Dura Vermeer) volledig hergebruikt. Waar nodig, is nieuw meubilair gemaakt van blank FSC-gecertificeerd berkenmultiplex. Berekeningen geven aan dat dit hergebruik ten opzicht van nieuw zo’n 52 ton CO2 is bespaard.

Project informatie

Klant: Gemeente Haarlemmermeer
Type: Kantoor
Interieurarchitect: Hollandse Nieuwe
Bouwspecialist: Verwol
Photography: Ewout Huibers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.