Circulair woongebouw met groene gevel

Actualiteiten, Nieuws, Productnieuws

Circulair woongebouw met groene gevel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-10-2022

In de buurt Maaswaard in Venlo, realiseerde B-Right Urbanliving en Janssen de Jong Projectontwikkeling het eerste circulaire woongebouw van Venlo. Het gaat om een wooncomplex met 95 zelfstandige appartementen dat zich kenmerkt door een groene gevel. Deze is getooid met zeven verschillende plantsoorten, verspreid over 97m2.

Het complex is ontworpen door Kraaijvanger Architects uit Rotterdam, die ook het naastgelegen Stadskantoor heeft ontworpen. Het ontwerp is gebaseerd op de duurzaamheidsambities van de gemeente en geïntegreerd in het ontwerp van het stadskantoor. Dit betekent dat de nieuwe woningen tegen het stadskantoor zijn aangebouwd.

Om de nieuwbouw naadloos aan te laten sluiten op het bestaande stadskantoor, werd met hetzelfde materialenpalet gewerkt. Dit bestaat uit hout, aluminium en beton (deels gerecycled). Het woongebouw – bestaande uit meer dan 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s – is tevens voorzien van groene gevels. Hiermee wordt de natuur als het ware in delen van het woongebouw geïntegreerd en tevens een plek voor vogels, insecten en andere diersoorten gecreëerd.

De groene gevels zijn gebaseerd op het MobiPanel systeem. Alle componenten zijn demontabel, remontabel en recyclebaar. De plantcassettes zijn voorzien van twee ruime sleuven voor planten van diverse afmetingen; deze nemen water op uit de interne waterbuffering via een capillair microvezeldoek. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige watervoorziening en efficiënt waterverbruik in de groene gevel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.