Circulaire bruggen Floriadeterrein

Nieuws

Circulaire bruggen Floriadeterrein

Door: Petra Starink | 01-10-2019

Op het Floriadeterrein komen 2 circulaire bruggen die grotendeels gemaakt zijn van in Almere geproduceerd materiaal uit Almeerse reststromen. De ontwerpen van Reimert Bouw en Infrastructuur zijn gekozen uit 5 ontwerpen die in een innovatief aanbestedingsproject tot stand zijn gekomen.

Bruggen Floriadeterrein

Innovatie in ontwerp en realisatie van bruggen sluit aan bij de Floriade Expo 2022 die in Almere wordt gehouden. Met het thema de Groene Stad van de Toekomst is de expo een internationaal podium voor alle relevante duurzame ontwikkelingen om deze te versterken en te versnellen. “Tijdens de Floriade in 2022 willen we innovatieve antwoorden geven op uitdagingen waar steden in de toekomst voor staan”, geeft wethouder Jan Hoek aan. “Zo zijn de komende jaren in Nederland duizenden bruggen, tunnels en viaducten toe aan vervanging. De twee bruggen op het Floriadeterrein zijn een voorbeeld van een circulaire oplossing.”

Innovatief aanbestedingsproces

Nederland staat voor de grote vervanging van 40.000 bruggen en viaducten rond 2040. Dat vraagt een investering van 50 tot 70 miljard euro, en miljoenen tonnen grondstof. Provincie Flevoland en gemeente Almere hebben deze handschoen opgepakt en zijn gestart met de organisatie van het ontwerpproces en de bouw van twee nieuwe bruggen op het Floriadeterrein in een innovatief aanbestedingsproces. “De kennis en ervaring die met dit proces opgedaan zijn, gaan we vastleggen en delen vanuit de Bruggencampus Flevoland-Floriade om daarmee te laten zien dat het anders kan”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

Fiets-en-voetgangersbrug

Een van de bruggen die op het Floriadeterrein komt is de fiets-en-voetgangersbrug die de verbindende schakel vormt van het Rondje Weerwater. De circulaire materialen zijn gecombineerd tot een slanke, eenvoudige brug. Door de afwezigheid van het landhoofd lijkt de brug als een ’plank’ elegant op het landschap te liggen en wordt daar een natuurlijk onderdeel van. 

Beverbrug

Bij de Beverbrug moest rekening gehouden worden met een aanwezige beverburcht. Deze brug bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel, die op een innovatieve manier verbonden worden. Door het circulaire ontwerp kunnen de brugdelen elders opnieuw gebruikt worden. Opvallend is de extra ruimte die gecreëerd is bij de brug voor onder andere een pluktuin, bijenlint en expositieruimte. Er komt ook een groene rand, waarbij een bewateringssysteem ervoor zorgt dat er mos kan groeien en de brug een bij de Floriade Expo passende groene uitstraling krijgt.

Artist impressions: Reimert Bouw en Infrastructuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.