Circulaire renovatie Windesheim door LIAG

Nieuws

Circulaire renovatie Windesheim door LIAG

Door: Petra Starink | 02-07-2018

LIAG heeft de architectenselectie gewonnen voor de circulaire renovatie van Windesheim in Zwolle. Gebouwen B en C liggen centraal op de campus van de HBO instelling en voldoen niet meer aan de huidige eisen ten aanzien van duurzaamheid en klimaatbeheersing. LIAG heeft een gevelprincipe ontworpen dat hierop antwoord geeft.

 

Circulaire renovatie

De kwaliteiten van de bestaande gebouwen worden met de nieuwe gevel versterkt en storende toevoegingen worden verwijderd.In het gevelprincipe wordt deels de techniek en installaties geïntegreerd. De nieuwe gevel bestaat uit lichtkleurige banden die voor de borstweringen van de gebouwen worden aangebracht. In deze banden zijn de benodigde luchtkanalen voor de installaties toegepast.

Gevelsysteem

Vluchttrappen en zelfs de verbindingsbruggen kunnen in dit gevelsysteem opgenomen worden. Afhankelijk van de oriëntatie worden de banden vormgegeven. Hierdoor kunnen, op plekken waar dit zinnig is, bijvoorbeeld zonnepanelen geïntegreerd worden in de gevelband. De nadrukkelijk aanwezige horizontale, lichte, belijning van de banden vormt een sterke eigen identiteit voor gebouw B en C in samenhang met de overige gebouwen op de campus. Zo ontstaat een bouwblok dat weer functioneel en eigentijds is.

Gevelprincipe opgebouwd uit modulaire elementen

Het gevelprincipe is opgebouwd uit modulaire elementen. De elementen zijn zo ontworpen dat door een beperkt aantal vormelementen de gevel opgebouwd kan worden. De opbouw zal reversibel zijn per element. Dit helpt niet alleen bij onderhoud, ook biedt het ruimte voor eventuele nieuwe contractvormen voor een gevel. De elementen worden samengesteld uit componenten die eenvoudig weer in de kringlopen terug te brengen zijn. Het dak van het bouwblok zal naast dat het gebruikt zal worden voor energieopwekking ook uitgevoerd worden als een groen dak.

Voorlopig ontwerp

LIAG werkt aan het Voorlopig Ontwerp. Met de renovatie wordt de levensduur van de gebouwen met minimaal 20 jaar verlengd en zal het binnenklimaat sterk verbeterd worden.

Beeld: LIAG architecten en bouwadviseurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.