Circulaire renovatie Windesheim door LIAG

Nieuws

Circulaire renovatie Windesheim door LIAG

Door: Petra Starink | 02-07-2018

LIAG heeft de architectenselectie gewonnen voor de circulaire renovatie van Windesheim in Zwolle. Gebouwen B en C liggen centraal op de campus van de HBO instelling en voldoen niet meer aan de huidige eisen ten aanzien van duurzaamheid en klimaatbeheersing. LIAG heeft een gevelprincipe ontworpen dat hierop antwoord geeft.

 

Circulaire renovatie

De kwaliteiten van de bestaande gebouwen worden met de nieuwe gevel versterkt en storende toevoegingen worden verwijderd.In het gevelprincipe wordt deels de techniek en installaties geïntegreerd. De nieuwe gevel bestaat uit lichtkleurige banden die voor de borstweringen van de gebouwen worden aangebracht. In deze banden zijn de benodigde luchtkanalen voor de installaties toegepast.

Gevelsysteem

Vluchttrappen en zelfs de verbindingsbruggen kunnen in dit gevelsysteem opgenomen worden. Afhankelijk van de oriëntatie worden de banden vormgegeven. Hierdoor kunnen, op plekken waar dit zinnig is, bijvoorbeeld zonnepanelen geïntegreerd worden in de gevelband. De nadrukkelijk aanwezige horizontale, lichte, belijning van de banden vormt een sterke eigen identiteit voor gebouw B en C in samenhang met de overige gebouwen op de campus. Zo ontstaat een bouwblok dat weer functioneel en eigentijds is.

Gevelprincipe opgebouwd uit modulaire elementen

Het gevelprincipe is opgebouwd uit modulaire elementen. De elementen zijn zo ontworpen dat door een beperkt aantal vormelementen de gevel opgebouwd kan worden. De opbouw zal reversibel zijn per element. Dit helpt niet alleen bij onderhoud, ook biedt het ruimte voor eventuele nieuwe contractvormen voor een gevel. De elementen worden samengesteld uit componenten die eenvoudig weer in de kringlopen terug te brengen zijn. Het dak van het bouwblok zal naast dat het gebruikt zal worden voor energieopwekking ook uitgevoerd worden als een groen dak.

Voorlopig ontwerp

LIAG werkt aan het Voorlopig Ontwerp. Met de renovatie wordt de levensduur van de gebouwen met minimaal 20 jaar verlengd en zal het binnenklimaat sterk verbeterd worden.

Beeld: LIAG architecten en bouwadviseurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
 1. wijnand van der Velde

  Geachte Heer / Mevrouw,
  Als system integrator meet en regeltechniek hebben wij al meerdere panden van de meest moderne en duurzame technieken mogen en kunnen voorzien. Op dit moment hebben wij opdracht om het grootste project in aanbouw in Nederland te voorzien van de meest duurzame en moderne technieken het ODE ofwel het Oosterdok eiland te Amsterdam. Voor Windesheim kunnen wij absoluut meerwaarde bieden met Bleu GPS / IQPS. Hiervoor zouden wij graag vroeg bij het project betrokken willen zijn. Graag vertel ik u meer over onze projecten en diensten. Ik hoop uw nieuwsgierigheid te hebben gewekt.
  Met vriendelijke groet,
  Wijnand van der Velde
  Persy Control Services BV
  Daltonstraat 3335LR
  Zwijndrecht
  Tel: 078 6822522

  Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.