Circulaire werkplekken

Nieuws

Circulaire werkplekken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-03-2017

Eind deze maand opent BlueCity haar kantoorvleugel in de voormalige discotheek Club Tropicana in Rotterdam, daarmee realiseren zij de eerste circulaire werkplekken van Rotterdam. Het kantoorconcept is bedoeld voor innovatieve bedrijven die met hun producten en diensten de groei van de circulaire economie versnellen.

BlueCity transformeerde binnen een jaar tijd 1300 vierkante meter discotheek naar 100 circulaire werkplekken. De verbouwing is uitgevoerd onder leiding van COUP, Superuse Studios en Workspot.

Hergebruikt materiaal

Bij de bouw van de kantoorvleugel gaan BlueCity en haar partners verder dan circulaire principes; zij hanteren ook de zogenoemde ‘blauwe filosofie’, naar het model van Gunter Pauli. Zo is 90 procent van de materialen lokaal ‘geoogst’ hergebruikt materiaal, afkomstig uit het gebouw zelf of uit Rotterdam en naaste omgeving. Voor de overige 10 procent werd gekozen voor materiaal dat makkelijk opnieuw te gebruiken is. Daarnaast profiteren de kantoren optimaal van de klimatologische eigenschappen van het gebouw, waardoor het toevoegen van installaties tot een minimum is beperkt.

Innovatie stimuleren

Met de kantoorvleugel wil BlueCity circulaire bedrijven representatieve ruimte bieden en zo meer samenwerking en innovatie stimuleren. De bedrijven Verdraaid Goed en Masters that Matter en architect- en ontwerpbureau Superuse Studios zijn er al gevestigd. Dit voorjaar volgen Better Future Factory, stichting ifund en meerdere biobased ontwerpers die eveneens in het lab werken.

De circulaire kantoorvleugel is de eerste officiële deeloplevering sinds de aankoop van het voormalig subtropische zwemparadijs Tropicana in oktober 2015. Later dit jaar opent BlueCity nog meer productieruimtes, is haar lab 100 procent operationeel en starten de werkzaamheden voor de verbouwing van de ‘dome’, de voormalige zwembadruimte en het meest iconische gedeelte van BlueCity.

Beeld: BlueCity

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.