Citaten in neon op gebouwen

Citaten in neon op gebouwen

Nieuws
Door: Petra Starink | 29-04-2013

In 1788 richtte een groep burgers het debat en cultuurcentrum Felix Meritis op. Het moest de zogenaamde ‘Tempel der Verlichting’ worden. Felix Meritis viert nu zijn 225 jarig bestaan met een kunstinstallatie bovenop het oudste nog bestaande Observatorium van Nederland. Het kunstwerk is van kunstenaar Joseph Semah.

In de kunstinstallatie Amsterdam of Above – Amsterdam of Below staan de sterrenkijkers niet gericht op de hemel maar op citaten, aangebracht op tien gebouwen door de hele stad. Op het Observatorium wordt een marmeren vloer aangebracht met daarop weergegeven de sterrenhemel vervlochten met de grachten. Hierop worden vier bijzonder vormgegeven kijkers geplaatst waarmee heel Amsterdam te bekijken is.

Alleen vanaf dit Observatorium zijn alle citaten zichtbaar. ‘Desire is the very essence of man’ van Spinoza prijkt op De Nederlandsche Bank en Vondel’s ‘De wereld is een speeltoneel’ is zichtbaar op de Stadsschouwburg Amsterdam en op het Maagdenhuis staat Frank Zappa’s ‘So many books, so little time’. De teksten zijn uitgevoerd in blauw neon licht.

Citaten

De teksten zijn afkomstig uit boeken en geschriften en zijn kenmerkend voor de stad en onlosmakelijk verbonden met de rijke geschiedenis van Felix Meritis. Met deze citaten worden verleden, heden en toekomst samengebracht, maar ook worden innovatie, cultuur, creativiteit en bedrijvigheid met elkaar verbonden.

Voor het publiek zijn er rondleidingen door het monumentale pand naar het Observatorium.
Adres: Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.