Claudy Jongstra-Ancient Light

Exposities, Nieuws

Claudy Jongstra-Ancient Light

Door: Petra Starink | 24-03-2016

De expressieve textiele werkvormen van ontwerpster Claudy Jongstra kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke materialen en een grote mate van tactiliteit. Ze werkt samen met architecten, nationale en internationale kunstenaars en haar werk is opgenomen in belangrijke museumcollecties. Vanaf 26 maart is in het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling te zien over haar werk. De tentoonstelling ‘Ancient Light geeft een kijkje in de wereld van Claudy Jongstra, haar inspiratiebronnen, haar drijfveren en haar duurzame creatieve proces. ‘

Het creatieve proces krijgt in de tentoonstelling ruime aandacht: bezoekers wanen zich in haar atelier en ervaren de stadia van creatie en productie. Te zien zijn schetsen, proeven en foto’s van het maakproces van de mural voor het San Francisco Museum of Modern Art, van de kostuums voor Star Wars en van het project Farm of the World, één van de hoofdprojecten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Voor deze tentoonstelling werkt Jongstra aan een groot nieuw werk waarbij ze zich laat inspireren door de seizoenen.

Duurzaam productieproces

In haar atelier in het Friese Spannum experimenteert Claudy Jongstra met traditionele ambachten als kaarden, spinnen en weven. Alle stappen in het productieproces zijn in eigen beheer. Van de kudde schapen waarvan zij de wol verwerkt tot het vervaardigen van het vilt. In haar ververij gebruikt ze plantaardige kleurstoffen afkomstig uit gewassen als calendula, kamille en dahlia’s uit eigen biologisch-dynamische tuin. Een duurzaam productieproces staat voorop, waarbij haar studio werkt met een zo klein mogelijke footprint: met respect voor de natuur en op basis van lokale producten en traditionele ambachten. Jongstra’s interesse in ambachtelijke productiemethoden, in groene materialen en duurzame werkwijzen en haar aandacht voor leefbaarheid, biodiversiteit en kleine gemeenschappen vertaalt zich in de tentoonstelling.

Mural

Werk van Claudy Jongstra is over de hele wereld te zien en opgenomen in diverse collecties o.a het het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Victoria & Albert Museum London en het San Francisco Museum of Modern Art. Het Fries Museum heeft de grootste collectie werk van Claudy Jongstra. In de hal van het Fries Museum is één van haar grootste werken permanent te zien; een monumentale en beeldbepalende mural dat zij speciaal in 2013 voor het nieuwe pand heeft gemaakt.

De tentoonstelling wordt ontworpen door Irma Boom en Barend koolhaas en is te zien tot en met 8 januari 2017.
Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden.

Beeld: Fries Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.