Co-create: interieur Rabobank bestuurscentrum

Nieuws

Co-create: interieur Rabobank bestuurscentrum

Door: Jacqueline Knudsen | 06-07-2011

Sander Architecten en Rabobank organiseerden op 21 juni de bijeenkomst Co-create, met een preview in het gloednieuwe kantoor van Rabobank Bestuurscentrum aan de Croeselaan in Utrecht. Het nieuwe interieur, waarin straks 6.000 medewerkers unplugged gaan werken, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, adviseurs en architecten.

De nieuwe werkstijl van de Rabobank vertaalde Ellen Sander (Sander Architecten) in een inspirerend interieurconcept. Voor de uitwerking leverden co-designers Pentagram, Richard Hutten, Emma Architecten, Ineke Hans en Next Architects deelontwerpen. De co-creatie op ontwerpniveau vond vooral plaats via Ellen Sander, onderling hadden de deelontwerpers nauwelijks contact. Dankzij de goede regie vormen de uiteenlopende stijlen van deze ontwerpers toch een samenhangend geheel. Een fraai voorbeeld van het aloude devies: eenheid in verscheidenheid.

Unplugged

De nieuwe werkstijl van de Rabobank is ‘Unplugged’. Dat wil zeggen: los van regels, tijd en plaats. Aan de basis van staan onderling vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers. Doel is het verbeteren van prestaties en het binden van mensen. Unplugged werken vraagt om een nieuwe omgeving. De Rabotop liet zich hierbij adviseren door de ‘uitvinder’ van Het Nieuwe Werken Erik Veldhoen van adviesbureau Veldhoen + Company, een van de sprekers op 21 juni.

Veldhoen stond in 1995 aan de wieg van Interpolis Tilburg en nu ook weer aan het concept voor het kantoor in Utrecht. De introductie van het flexwerken c.q. de beperking van het aantal werkplekken bij Interpolis kwam voort uit economische overwegingen. Uiteindelijk blijkt verreweg de grootste winst van het nieuwe werk- en gebouwconcept te zijn, dat er in die 15 jaar nooit verhuizingen of verbouwingen bij Interpolis hebben plaatsgevonden.

Gebouw als stad

Op kantoor komen mensen samen voor ontmoeting, overleg en samenwerking, het overige werk kan elders gedaan worden en via internet gedeeld. Kantoorgebouwen faciliteren dit en dienen daarnaast om mensen te binden en boeien, te inspireren en imponeren. Dit laatste is ook wat het nieuwe bestuursgebouw van de Rabo in Utrecht doet. Architect Ellen Sander vertaalde dit kantoorconcept van Veldhoen/Rabo in een interieurontwerp, dat veel weg heeft van een stedenbouwkundig plan met een centraal plein, diverse buurten, verbonden door wegen, die mensen intuïtief naar hun bestemming moeten leiden.

De vijf deelontwerpers zorgen voor de diversiteit binnen de stad. Elk ontwierpen zij een deel van het plein en in het entreegebied, en op de kantoorlagen komen de deelontwerpen in zogenaamde huiskamers terug. Om toch eenheid in de zeer diverse handschriften van de deelontwerpers te brengen, bepaalde Sander dat de paviljoens cilindervormig moesten zijn, in hout en in wit.

Wildcard voor Hutten

Blikvanger in de entreehal is de espressobar van Richard Hutten, de enige die geen hout toepaste, maar metaal en stof. Tijdens het debat op 21 juni zei Hutten zelfs nooit iets gehoord te hebben over dit voorschrift, waarop Sander toegaf voor hem een uitzondering te maken, Hutten kreeg de wildcard binnen het totale ontwerp en daarmee de vrijheid om in kleur en materiaal af te wijken, en zo een contrasterend element toe te voegen aan het plein.

Op het plein vallen ook de houten vogelnestjes op van Emma Architecten. Die zijn geïnspireerd op dennenappels en bevatten vergaderruimtes, net zoals de Kantenkijker van Ineke Hans. William Russell van Pentagram ontwierp de Kunstzone en Next Architects een bakkerij van stof en bamboe, geïnspireerd op een Japanse tuin.

Sander zelf ontwierp het Eetplein, met naast hout toepassing van washi papier en karton. Ook de vitrinewand voor de porseleinen kunstobjecten van de Chinese kunstenaar Ni Haifeng is van de hand van Sander. Met elkaar vormen het plein en de aangrenzende buurten een grote diversiteit aan plekken voor ontmoeting.

Kantoorvloeren: form follows flow

Op 21 juni waren nog slechts twee kantoorverdiepingen ingericht, naar verwachting zullen eind 2011 begin 2012 alle vloeren zijn ingericht en alle medewerkers hun intrek kunnen nemen in de nieuwbouw. Opvallend zijn kortgeschoren paden door de gebogen doorgaande ruimte met een grote diversiteit aan werkplekken. Er zijn snelle, actieve zones en wat rustiger plakken voor meer geconcentreerd werk.

Het doorzicht wordt enigszins belemmerd door de kastenwanden die in een laat stadium zijn toegevoegd. Pas in 2012 wordt duidelijk of het concept goed zal werken. Over het totale ontwerp publiceerden we al in ArchitectuurNL #10/2010.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.