Co-evolution Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk

Nieuws

Co-evolution Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk

Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2013

‘Toen de tentoonstelling af was, zag ik de logische stappen die ik heb genomen. Het is erg fijn om een compleet beeld te krijgen van mijn werk in de afgelopen jaren. Ik hoop dat de mensen die de tentoonstelling bezoeken deze evolutie ook zo ervaren.’ aldus Joost van Bleiswijk over de expositie Co-evolution over het werk van hem en Kiki van Eijk, die tot 18 augustus 2013 te zien is in een van de nieuwe expositieruimtes van Het Noordbrabants Museum ontworpen door Bierman Henket Architecten.

Ontwerpers Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk zijn afkomstig van de spraakmakende Design Academy Eindhoven. Sinds 2001 werken zij als zelfstandige ontwerpers in een gezamenlijke werkplaats op het voormalige Philips-terrein in Eindhoven. Van Eijk en Van Bleiswijk maken totaal verschillend werk, maar delen voorkeuren als vakmanschap, ambachtelijkheid en een fascinatie voor historische objecten. In 2006 presenteerden zij zich voor het eerst samen op de meubelbeurs van design-hoofdstad Milaan. Hun deelname was direct succesvol en sindsdien staan ze in toonaangevende interieurbladen, exposeren ze in galeries en musea en zijn hun ontwerpen door bekende labels in productie genomen.


80 topstukken
Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk’s werk is samengebracht in Co-evolution, in een overzicht van 80 objecten die ze ontwierpen in de eerste 12 jaar van de carrières van het ontwerpersduo; carrières die zich naast elkaar ontwikkeld hebben. De tentoonstelling die Joost en Kiki zelf hebben ontworpen, bestaat uit drie onderdelen: een chronologische opstelling van de objecten, een kabinet vol inspiratie en een stijlkamer. De objecten variëren van meubels, kleine gebruiks-  en siervoorwerpen, klokken en tapijten, tot vrij werk:  sculptuurachtige objecten zonder enig praktisch nut. De hoofdruimte met het overzicht is diagonaal in tweeën gedeeld met werk van de ontwerpers afzonderlijk. In het midden staan vitrines met gezamelijk werk. Persoonlijke quotes over elkaars werk staan op borden tussen de objecten.

Boek
Voor Co-evolution heeft Joost van Bleiswijk designcriticus Jeroen Junte, die ook vaak in ArchitectuurNL  publiceert, gevraagd een overzicht te schrijven over beide ontwerpers en hun werk. Samen met kunsthistorica Rebecca Nelemans schreef Jeroen Junte de teksten voor het gelijknamige boek, dat ook in het museum te koop is.  

Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch
di t/m vr 10-17 uur, za en zo 12-17 uur
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.