AZC Ter Apel geopend

Nieuws

AZC Ter Apel geopend

Door: Petra Starink | 19-04-2017

De nieuwbouw voor de COA-opvang in ter Apel is oficieel geopend. Het verouderde centrum heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw voor 2.000 asielzoekers. De Zwarte Hond en BAM Bouw en Techniek wonnen eind 2014 de Design, Build en Maintain opdracht middels een Europese Aanbesteding. Samen met landschapsarchitect FELIXX en BAM Infra Wegen en BAM Infra Energie en Water was het team compleet. Leefbaarheid, veiligheid en beheersbaarheid stonden voorop in het ontwerp.

Snelle bouwtijd

Door een intelligente organisatie van het gebied, zorgvuldige uitwerking in ontwerp en efficiënte bouwmethodiek is het gelukt om binnen de sobere en doelmatige randvoorwaarden een duurzaam asielcomplex te realiseren met optimale verblijfskwaliteit. De hoge mate van prefab onderdelen stond garant voor een zeer snelle doorlooptijd van nog geen 2,5 jaar inclusief ontwerp, engineering en bouw.

Woonbuurten

Het opvangcentrum ligt op enige afstand van de omliggende dorpen en steden en is opgezet als een zelfstandig dorp dat huisvesting met faciliteiten en voorzieningen combineert. De 258 beneden- en bovenwoningen zijn geclusterd in acht buurten rondom een centrale parkstrip, waar de centrale voorzieningen zich bevinden. Door een slimme configuratie van woonbuurten en gebouwen is extra ruimte tussen de woningen gecreëerd. Dat biedt meer privacy voor bewoners en “ontspant” de hoge dichtheid in het gebied.

Groene boulevard

De entree van het opvangcentrum wordt gevormd door een groene boulevard die langs de receptie naar de centrale parkstrip leidt. Achter de receptie ligt de basisschool. De centrale strip is het publieke hart, hier liggen de dienstengebouwen en voorzieningencentra als paviljoens in het groen en zijn sport- en speelvelden te vinden. De acht buurtjes bevinden zich aan weerszijden van de strip, elk gemarkeerd door een plein met faciliteitenpaviljoen. Het plein met paviljoen is voor elke buurt anders ontworpen en doet tevens dienst als herkenningspunt, hang- en ontmoetingsplek.

Binnentuinen

De woningen zijn geclusterd rondom groene binnenhoven. Deze hebben in elke buurt een eigen atmosfeer door gebruik van kleur, patroon en metselwerk. Ook de entrees van de woningen verschillen van elkaar. In plaats van galerijontsluiting voor de bovenwoningen is er voor een entreeopgang vanaf het maaiveld gekozen. Voor de woningen is een verhoogde veranda aangelegd. De binnentuinen hebben in elk buurtje een eigen ontwerp gekregen en combineren zit- en verblijfsplekken met speelvoorzieningen voor kinderen.

Centrale gedeelte

Het centrale gedeelte ligt verdiept, wat  privacy creëert in de zone voor de gebouwen en persoonlijk gebruik stimuleert door het hoogteverschil met de overdekte terras-zone voor de woningen.

Snelle bouwtijd

De nieuwbouw van de COA-opvang in Ter Apel is in zeer korte tijd door BAM gerealiseerd en bleef in bedrijf gedurende de bouwperiode. Door toepassing van systeembouw, snelle bouwmethoden, een gedetailleerde (LEAN)-planning en een zeer integrale aanpak is de gefaseerde bouw in minder dan  twee jaar uitgevoerd.  8 buurten met 248 woningen, 8 was-/uitgiftegebouwen, 2 kantoren, een gezondheidscentrum, een lagere school en 3 dagbestedingsgebouwen zijn in 1 ¾ jaar gerealiseerd, inclusief de sloop van het bestaande centrum en de compleet nieuwe aanleg van zowel ondergrondse als bovengronds infrastructuur.

Foto’s: ScagliolaBrakkee
Video: Pit Film

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.