Coendersbuurt Nieuw Delft voltooid

Nieuws

Coendersbuurt Nieuw Delft voltooid

Door: Petra Starink | 22-07-2020

Na vijf jaar bouwen is de Coendersbuurt klaar. De kleinschalige woonbuurt, die bekendstaat om het grote aantal zelfbouwwoningen, is de eerste buurt binnen de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft die is voltooid.

Zelfbouwgroepen

De Coendersbuurt ligt dichtbij station Delft, omringd door het water van de Nieuwe Gracht. 37 kavelkopers en verschillende zelfbouwgroepen hebben hier een eigen woning laten ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelaars ERA Contour en Ballast Nedam Development voegden woningaanbod toe, met de projecten Het Straatje  I en II en Floris en in 2017 openden scholencombinatie Delfland haar deuren in deze nieuwe buurt.

Gasloze buurt

De Coendersbuurt was bij de start van de bouw een van de eerste gasloze buurten van Nederland. De zelfbouwers en ontwikkelaars hebben in het ontwerp van de woningen veel rekening gehouden met duurzaam, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Zo is er een huis met een volledig groene gevel en zijn enkele woningen zelfs energieneutraal. De buurt is autoluw ingericht, met een ondergrondse parkeergarage onder een van de woonblokken. Daardoor is er in de straten veel ruimte voor groen en speelruimte voor kinderen. De Coendersbuurt wordt dan ook als voorbeeld gezien van een wijk waar een relatief hoge woningdichtheid samengaat met een hoge kwaliteit van de leefomgeving¹.

Nieuw Delft

De komende jaren wordt verder gebouwd aan de andere twee buurten van gebiedsontwikkeling Nieuw Delft: het Van Leeuwenhoekkwartier en de Abtswoudse Hof. Beide buurten worden naar verwachting in 2025 voltooid.

Fotografie: Vincent Basler

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.