Coenen maakt ontwerp voor Indiase miljoenenstad

Coenen maakt ontwerp voor Indiase miljoenenstad

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2008

De Maastrichtse architect en stedenbouwkundige Jo Coenen heeft een ontwerp gemaakt voor een miljoenenstad in de buurt van Bangalore in India. De satellietstad moet Bangalore, hét centrum van de snel groeiende Indiase it-sector, ontlasten.

De door Coenen ontworpen stad meet 3800 hectare en moet tussen een half en één miljoen inwoners gaan herbergen. De bouwkosten worden geschat op tien à twintig miljard dollar. Als de plannen doorgaan, wordt het Bidadi-project, genoemd naar het dorpje dat vanaf 2010 plaats moet maken voor de satellietstad, de grootste bouwput in de geschiedenis.

Het consortium, waarvan Coenen met zijn masterplan deel uitmaakt, zit in een bieding waarvan de uitkomst nog onduidelijk is. Vertragende factoren zijn een politieke crisis in de deelstaat Kanataka, waarvan Bangelore de hoofdstad is, en grootschalige onteigeningsprocedures. Volgens Coenen, onder meer bekend als stedenbouwkundig supervisor van de nieuwbouwwijk Céramique en het Maas-Markt project in Maastricht en als architect van de nieuwbouw van de centrale Amsterdamse bibliotheek, is zijn masterplan vooral een denkmodel dat verder uitgewerkt en ingevuld moet worden.

In zijn model heeft Coenen rond het centrum van de nieuwe stad, die door grachten ontsloten wordt, vier ‘stadspolen’ met hoogbouw gesitueerd. Zij fungeren in zijn visie als kenmerken in het stedelijk landschap. Coenen gaat verder uit van twee zakenboulevards, een cultuurwijk, een wetenschaps- en universiteitscampus, een sportstad, een villabuurt die tegen de heuvels gesitueerd is en vier voorsteden met voornamelijk woningen.

Bron: Limburgs Dagblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.