Collectief wonen in de polder

Nieuws

Collectief wonen in de polder

Door: Petra Starink | 14-03-2016

De polders van Oosterwold, ingesloten tussen de A27 en het kathendralenbos ten zuidoosten van Almere worden de komende jaren bebouwd met 15.000 woningen. Het stedenbouwkundig plan dat alle initiatief bij de toekomstige bewoners laat is van MVRDV.

Het eerste initiatief is nu in de maak: negen geschakelde woningen die de bewoners casco kopen en zelf helemaal afbouwen aan de binnenkant. De eerste paal voor CPO Bosveld is inmiddels geslagen. Dit plan, ontworpen door bureau SLA en ZakenMaker telt negen huishoudens. De bewoners krijgen in het plan 160 vierkante meter vrij om in te delen. Dat levert een rijke en bonte schakeling van verschillende woningen op. De gezamenlijkheid zit in het 100 meter lange gebouw, maar ook in de gedeelde wens om op een andere manier te kunnen wonen, werken en leven.

Holle houten cassettes

In de luwte van de omliggende bosrand, een meter boven maaiveld kijken de bewoners deze zomer uit over hun gedeelde landschaps- en productietuin. Vloer, dak en woningscheidende wanden worden uitgevoerd als holle houten cassettes, die na plaatsing ingeblazen worden met isolerende cellulose. Het geheel is een uitzonderlijk goed geïsoleerde basis, die na oplevering door de bewoners zelf wordt afgebouwd.

Gevarieerd gevelbeeld

Om maximale vrijheid binnen een efficiënt bouwsysteem te kunnen geven is de gevel als een spel ontworpen. Ieder familie kreeg bij het plan een set van zeven ramen en deuren, die op elke gewenste plek in de gevel geplaatst kunnen worden. De ruimte tussen de kozijnen wordt opgevuld met vaste delen glas zonder kozijn. Hierdoor ontstaat een rustig maar gevarieerd gevelbeeld van ruim 100 meter lang.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.