Collegereeks tien grote hedendaagse architecten

Collegereeks tien grote hedendaagse architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-08-2010

In navolging van de succesvolle reeks ‘Nederlandse Architectuur van wereldfaam’ is een nieuwe reeks van tien hoorcolleges samengesteld speciaal voor NRC Academie in samenwerking met de Vrije Academie. In deze nieuwe collegereeks zal ieder college een grote architect centraal staan. Het betreft hedendaagse architecten, er zullen zowel buitenlandse architecten aan bod komen als Nederlandse architecten. Maar liefst acht van deze architecten(bureaus) hebben de prestigieuze Pitzker Prize op hun naam staan vanwege hun vernieuwende architectuur.

1.De reeks start met de Japanse architect Tadao Ando (1941). Zijn minimalistische werk wordt vooral geroemd vanwege zijn typerende gebruik van licht en schaduw en opvallende gebruik van beton.

2.Vervolgens komt Renzo Piano (1937) aan bod: een Italiaanse architect en industrieel ontwerper die in eerste instantie bekend werd door High Tech architectuur.

3.Norman Foster (1935) is verantwoordelijk voor extravagante, hypertechnologische wolkenkrabbers en maakte faam met de vernieuwbouw bij iconen zoals De Rijksdag in Berlijn.

4.Santiago Calatrava (1951) ontwerpt zeer sculpturale gebouwen en bruggen. Deze organisch aandoende gebouwen zijn gemaakt van beton en staal.

5.Dezelfde icoonfunctie voor een gebouw zien we ook terug komen bij Frank Gehry (1929), een Canadees-Amerikaanse architect met sculpturale architectuur in opvallend kleur- en materiaalgebruik.

6.Het internationaal vermaarde Office for Metropolitan Architecture (OMA) in 1975 opgericht door Rem Koolhaas.

7.Zaha Hadid (1950) heeft als enige vrouw de Pritzker Prize ontvangen en ontwerpt in een deconstructivistische, doch vloeiende stijl.

8.Ben van Berkel van UN Studio heeft voor haar gewerkt, voordat hij in 1988 zijn eigen bureau oprichtte. Het werk van UN Studio kenmerkt zich door gestroomlijnde vormen, scherpe hoeken en hellende vlakken.

9.En Herzog & De Meuron, (1978), maken spectaculaire ontwerpen en worden geroemd om hun talent om traditionele materialen met exotische, vaak vernieuwende materialen te combineren. Dit uit zich in opvallende gevels zoals het Olympisch Stadion in Beijing.

10.Tot slot komt het Amerikaanse Skidmore, Owings & Merrill (1936) aan bod. Met als specialisatie duurdere commerciële gebouwen, waarbij vooral hun wolkenkrabbers beroemd zijn. Zo is de hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, van hun hand.

Excursie
De reeks wordt afgesloten met een facultatieve excursie (€25,-) van 1,5 uur met de docent. Voor deze excursie kunt u zich los van de reeks aanmelden, gedurende de colleges. Informatie hierover volgt via uw docent en de website.

Praktische informatie
Deelname aan de collegereeks kost €275,-. De kosten voor de facultatieve excursie bedragen €25,-. U kunt zich inschrijven middels het inschrijfformulier.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.