Zorgcomplex de State opgeleverd

Actualiteiten, Nieuws

Zorgcomplex de State opgeleverd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-04-2022

Begin april is de verbouwing van het zorgcomplex ‘de State’ in Hillegersberg in Rotterdam door van Eesteren opgeleverd aan opdrachtgever Fundis. De complexe (ver)nieuwbouw is, ondanks corona, in de geplande 31 maanden afgerond terwijl de zorgwerkzaamheden doorgang konden blijven vinden.

De State Hillegersberg, voorheen bekend onder de naam Reuma en Revalidatiecentrum Rotterdam (RRR), is een revalidatiecentrum in Hillegersberg. Het complex ligt in een groene omgeving en bestaat uit twee bouwdelen die middels twee loopbruggen met elkaar zijn verbonden. Bouwdeel ‘Strauss’ stamt 1966. In de jaren 90 is het complex uitgebreid met een bouwdeel ‘Mozart’.

Zowel bouwkundig als installatietechnisch was het complex verouderd. Daarom is gekozen om het revalidatiecentrum deels te renoveren/vernieuwbouwen en deels plaats te laten maken voor nieuwbouw. RAU Architecten tekende voor de metamorfose. .

Deel voor deel

Twee gebouwdelen zijn tot op het betoncasco gestript en daarna via houtskeletbouw opnieuw opgebouwd; de ‘vernieuwbouw’. Het derde deel is gesloopt en vervangen door een geheel nieuw pand. Eén van de drie delen heeft een extra woonlaag gekregen, zodat er meer ruimte is voor 1- of 2-kamerappartementen. Op de begane grond zijn algemene ruimten ingericht, zoals een brasserie en een therapie- en behandelcentrum.

De drie gebouwdelen zijn om de beurt aangepakt. Tijdens de renovatie bleven de andere twee gebouwdelen steeds volledig beschikbaar voor gebruik door medewerkers, cliënten en bezoekers. De panden zijn nu geheel gasloos en maken gebruik van warmtepompen voor verwarming en koeling.

foto’s van Bert Rietberg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.