Composiet van biohars en hennepvezels

Composiet van biohars en hennepvezels

Nieuws
Door: Petra Starink | 19-11-2013

Architect Marco Vermeulen ontwierp in opdracht van de tuinbouwontwikkelingsmaatschappij het nieuwe gasontvangststation van het Agro & Food Cluster (AFC) Nieuw Prinsenland in Dinteloord. De gevel is bekleed met biobased panelen van Nabasco, een composietmateriaal van biohars en hennepvezels, geproduceerd door NPSP Composieten in Haarlem.

Volgens de bedenkers is dit de eerste biobased gevel ter wereld. De gevelpanelen zijn geproduceerd door NPSP Composieten in Haarlem. NPSP gebruikt al langer natuurlijke vezels voor het maken van gevelpanelen. Natuurlijke vezels vergen minder energie om te produceren, minder chemicaliën om zich te hechten aan de hars en zijn bovendien lichter, wat ze geschikt maakt voor toepassing in bijvoorbeeld treinen. De gevelpanelen worden geproduceerd in dubbele, gesloten mallen, waardoor de uitstoot van oplosmiddelen bij het uitharden van de hars 95% lager is dan normaal.

Het ontwikkelen van het gevelpaneel was een hele klus, want de Gasunie stelt hoge eisen aan het materiaalgebruik. Er zijn 104 panelen van 140×185 centimeter gebruikt. De gevel geeft in de juiste verhouding de chemische samenstelling van aardgas weer: waterstof (H), koolstof (C) en stikstof (N).

Het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland is een grootschalige ontwikkellocatie voor glastuinbouw en bedrijvigheid ten oosten van Dinteloord. Het gebied met daarin een bestaand fabrieksterrein van Suiker Unie, heeft een omvang van circa 600 hectare. Het AFC wordt een voorbeeld van duurzame koppelingen waarbij kringlopen op het gebied van energie, water en reststromen worden gesloten.

Op basis van een ontwerp van Studio Marco Vermeulen worden op dit moment aan de randen van het gebied verhoogde gietwaterbassins geconstrueerd met bietengrond die met de suikerbieten meekomt naar de suikerfabriek. In de nabije toekomst zal er groen gas worden geleverd aan de tuinbouwkassen, waar het wordt omgezet in warmte, CO2 en elektriciteit.

Projectgegevens
Gasontvangststation Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland
Adres: Noordzeeijk 114, Dinteloord
Architect: Studio Marco Vermeulen
Opdrachtgever: Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij
Fabrikant gevelpanelen: NPSP

Foto’s: Ronald Tilleman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.