Concept tijdelijke IC-units

Nieuws

Concept tijdelijke IC-units

Door: Petra Starink | 08-04-2020

Om op korte termijn een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van het aantal beschikbare intensive care bedden hebben Interflow en Gortemaker Algra Feenstra architects een concept voor tijdelijke IC-units ontwikkeld.

Gebouwd in 4 weken

De tijdelijke IC-unit biedt plaats aan tien IC-bedden met alle noodzakelijke faciliterende functies. De IC-unit is in zeer korte tijd te plaatsen. Het streven is om de IC-unit binnen 3 tot 4 weken geproduceerd en gebouwd te hebben. Door specifiek van coronapatiënten uit te gaan, kunnen de bedden in een zaal worden opgesteld en zijn geen individuele kamers nodig. 

Tijdelijke ruimtes

Hoewel het tijdelijke ruimtes betreft, zijn dit volwaardige IC-units die voldoen aan de richtlijnen, compleet uitgevoerd met noodstroomvoorziening en medische gassen. Om te zorgen dat het virus niet buiten de IC-unit terecht komt, staat de complete IC-unit op onderdruk. Doordat de bouwkundige elementen afkomstige zijn uit de cleanroomsector, is alles flush afgewerkt. Hierdoor zijn de IC-units goed te reinigen en bestand tegen desinfecterende middelen. 

Zorgproces wordt niet verstoord

De IC-unit heeft een open opstelling met zorgposten in het midden zodat zorgverleners een goed overzicht hebben. Door de opstelling van bedden, kunnen bij een mogelijk tekort aan beademingsapparaten meerdere patiënten op één machine worden aangesloten. Alle ondersteunende functies bevinden zich binnen de IC-unit, hierdoor zijn er zeer korte looplijnen voor het personeel. Zowel aan- als afvoer van goederen en afval verloopt via buitendeuren zodat het zorgproces niet wordt verstoord. 

Opgebouwd uit prefab wandelementen

De volledige IC-unit wordt opgebouwd uit prefab wandelementen met standaardmaten. Dit is nodig om snel en tegen lage kosten te kunnen bouwen. Verder zijn de prefab elementen grotendeels zelfdragend en is er weinig extra constructie nodig. Voor een veilige en schone omgeving krijgt de IC-unit een eigen luchtbehandeling. 

Oproep aan andere partijen

Interflow en Gortemaker Algra Feenstra architects beseffen dat zij hiermee slechts een deel van de oplossing aanbieden. Daarom zijn zij op zoek naar andere partijen die geïnteresseerd zijn in het participeren in dit initiatief. Zij denken aan zorgaanbieders maar ook leveranciers van medische apparatuur, zorginstellingen en overheidsinstellingen. Om het gehele plan van de grond te krijgen zal een integrale aanpak nodig zijn, waarbij een nabij gelegen ziekenhuis vanuit haar medische verantwoordelijkheid een grote rol zal spelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.