Conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage

Evenementen, Nieuws

Conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-07-2022

Het Nieuwe Instituut organiseert naar aanleiding van het programma Architectuur Dichterbij op 2, 3 en 4 november de conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage. De conferentie richt zich op de innoverende kracht van erfgoed. Dat zit deels in technologische ontwikkeling, maar vooral in het toetsen van de huidige verzamelpraktijk.

Architectuur Dichterbij werkt inmiddels zes jaar lang aan de zichtbaarheid en duurzame toegankelijkheid van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Het Nieuwe Instituut beheert deze collectie.

Het programma dat de afgelopen jaren bezig is geweest met het restaureren, conserveren en digitaliseren van een groot deel van de collectie, heeft ook ingezet op het ontwikkelen van nieuwe methodologieën. Dit voor een meer inclusief en meerstemmig verzamelbeleid en het ontplooien van (digitale) netwerken voor het verbeteren van de toegankelijkheid. Dit is mogelijk gemaakt door de éénmalige investering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Innoverende kracht van erfgoed

De conferentie Disclosing Futures – Rethinking Heritage richt zich op de innoverende kracht van erfgoed en dan vooral op het toetsen van de huidige verzamelpraktijk. Een collectie is immers geen neutrale weergave van = het verleden, maar krijgt betekenis door de invulling en interactie van nieuwe generatie gebruikers. Dit betekent dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn.

Drie dagen inspiratie en kennisdeling

Op 2, 3 en 4 november wordt de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer verkend. Het Nieuwe Instituut gaat hierover in gesprek met haar samenwerkingspartners en collega erfgoedprofessionals. De basis vormen de resultaten uit het programma Architectuur Dichterbij en initiatieven van andere (inter)nationale instituten.

De conferentie richt zich op praktijkprofessionals uit de erfgoedsector en hun collega’s in samenwerkingsverbanden bij (landelijke) brancheorganisaties, de overheid of aanpalende sectoren, nationaal en internationaal. Daarnaast zijn ook ontwerpers, studenten en onderwijsinstellingen van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Het programma is volop in ontwikkeling en zal bestaan uit keynote presentaties en rondetafelgesprekken in verschillende breakout rooms. Een breed scala aan onderwerpen wordt behandeld waaronder de transitie van collectiedata naar Linked Open Data, restauratiebeleid voor collecties bestaande uit hoge volumes, het dekoloniseren van het archief en online storytelling via een collectieplatform.

Kijk voor meer informatie en registratie op de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.