Congres Evolutionair bouwen kritisch bekeken

Congres Evolutionair bouwen kritisch bekeken

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-10-2009

Journalist en columnist Simon Rozendaal kraakt donderdag 5 november enige kritische noten op het congres Evolutionair Bouwen. Of klimaatbewust bouwen het welzijn van aardbol en leefomgeving ten goede komt, is maar de vraag. Althans, een dergelijke opmerking kan je verwachten van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal. Als ‘nar’ avant la lettre kraakt hij 5 november enige kritische noten op het congres Evolutionair Bouwen.

Het congres Evolutionair Bouwen (donderdag 5 november, Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek) zal goeddeels staan in het teken van klimaatbewustzijn en het belang van duurzaamheid. Het belang van deze zaken is inmiddels in de bouwsector doorgedrongen, maar gedrag – dus feitelijk klimaatbewust bouwen – is echter nog geen gemeengoed.

De vraag is dan ook of architecten, projectontwikkelaars, planners en aannemers gebouwen moeten gaan ontwerpen die zich moeiteloos kunnen aanpassen aan veranderende gebruiksbehoeften én wat materiaalgebruik en energiebehoefte betreft buitengewoon duurzaam zijn. Wat het in elk geval duidelijk gaat maken, is dat klimaatbewust bouwen en ontwikkelen financieel, esthetisch en technisch nu en straks lucratieve business is. Het zou zelfs mooi zijn als duurzaam bouwen een hype gaat worden, of liever nog een vanzelfsprekende manier van denken en doen.

Kritisch
Uiteraard spelen architecten daarin een grote rol, althans, als duurzame niet gesmoord worden in budgettaire kwesties. Sprekers op het congres als Michel Baars, bedrijfsdirecteur, Search, Ruben Langbroek, hoofd research bij Jones Lang Lasalle, Ewoud Goudswaard, algemeen directeur ASN zullen het belang van duurzaamheid andermaal onderstrepen.

Maar is duurzaam bouwen wel echt de heilzaamste weg om te bewandelen. Is enige kritische distantie van duurzaam niet op zijn plaats om doorslaan te voorkomen. Hoeveel gebakken lucht zit er welbeschouwd in die duurzame ambities? Voor een antwoord op die vraag tekent wetenschapsjournalist Simon Rozendaal. Als ‘nar’ avant la lettre kraakt hij 5 november enige kritische noten op het congres Evolutionair Bouwen.

Meld u hier aan voor het congres!

Video
Bekijk hier een videolog van Rozendaal over windenergie.

Aanvullende gegevens

Simon Rozendaal (Rotterdam, 1951) is een Nederlands wetenschapsjournalist. Hij studeerde scheikunde in Delft, en werkte vervolgens bij NRC Handelsblad waarvoor hij de wetenschapsbijlage opzette. Rozendaal ontving in 1979 de Glaxo-award voor zijn werk
Rozendaal is erelid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Hij presenteerde op televisie een aantal wetenschapsprogramma's, en schreef een aantal boeken, waaronder Het grootste lexicon van nutteloze feiten (met Op de website van Elsevier houdt Rozendaal onder de titel ‘Zeker weten!’ een
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.