Connecting Concepts naar Turkije

Connecting Concepts naar Turkije

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-09-2012

De tentoonstelling over Nederlands design, mode en architectuur ‘Connecting Concepts’ is te zien in Istanbul in een voormalige garenfabriek. Op dinsdag 25 september wordt de tentoonstelling geopend en aangevuld met twee Turkse ontwerpers die vanuit dezelfde mentaliteit werken als hun Nederlandse collega-designers.

De looptijd van de tentoonstelling (25 september – 21 oktober 2012) verbindt twee grootse designmanifestaties: Istanbul Design Week (IDW) en de Istanbul Design Biënnale (IDB). Premsela organiseert tijdens de IDW een uitgebreid programma met lezingen, debatten en workshops. DutchDFA en de Netherlands Turkish Business Association (Netuba/NCH) organiseren een handelsmissie om Nederlandse creatieven kennis te laten maken met de Turkse industrie.

In de jaren ’90 werd Dutch Design een begrip en als zodanig wereldberoemd. Iedereen, zowel consumenten als industrie, houdt van Nederlands design, maar er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen wat die ontwerpen nu precies ‘Nederlands’ maakt.

De dertig ontwerpen in de tentoonstelling zeggen veel over de designconcepten, -processen en multidisciplinaire kruisbestuiving in Nederland. Het delen van deze processen, door middel van ideeën, technologie en materialen, geeft Nederlands ontwerp zijn uiterlijke samenhang. Door het Nederlandse designproces te laten zien helpt Connecting Concepts om Nederlands design beter te begrijpen, zowel op materieel als op intellectueel niveau.

Het doel van Connecting Concepts is het opstarten van een dialoog. Elk land geeft zijn eigen, lokale input aan de tentoonstelling.

Turkse ontwerpers

In Turkije wordt het werk van twee ontwerpers toegevoegd: 
Burcu Büyükünal is bezorgd over de veranderingen in onze cultuur die het normaal maken het lichaam te modificeren. Büyükünal maakte verschillende sieraden die haar bezorgdheid aankaarten. De lijn Terrifying Beauty verandert de gezichtsuitdrukking van de drager waardoor de sieraden het midden houden tussen versiering en populaire plastische ingrepen.

Het is niet gebruikelijk een vijfsterrenhotel te bouwen bovenop een archeologisch park en er in te slagen dit met respect voor beide functies te doen. Emre Arolat Architects slaagde erin een plek te creëren waar hotelgasten en bezoekers van het archeologisch museum elkaar niet in de weg zitten en waarbij de constructie van het gebouw de antieke opgravingen niet beïnvloedt. Het hotel heeft geen fundering, maar werd gebouwd op stalen kolommen die om het terrein werden gepositioneerd.

Meer informatie: www.Istanbul  Design Week

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.