Conservatorium naar Japans woonhuis

Conservatorium naar Japans woonhuis

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-04-2008

Het Conservatorium van Amsterdam opent op 21 april haar deuren in een speciaal voor muziek ontworpen fonkelnieuw gebouw op het Oosterdokseiland. Midden in een culturele omgeving met onder andere het Muziekgebouw aan ’t IJ en de Openbare Bibliotheek in de directe nabijheid.

Japans woonhuis
Het nieuwe gebouw, ontworpen door architect Frits van Dongen, heeft dertien etages. Voor het ontwerp is gekozen voor het Engawamodel, afgeleid van de Japanse bouwstijl van woonhuizen waarbij de verkeersruimten (de gangen) aan de buitenzijde van het gebouw liggen en de ‘gebruiksruimten’ (zalen, les- en studiekamers) aan de binnenzijde.

Raamoppervlak
De gangen liggen dus aan de kant van de gevel, terwijl de kamers door het grote raamoppervlak van de gevel wel direct daglicht krijgen. Voordeel van deze manier van bouwen is dat de gang buitengeluiden weert, waardoor studenten ongestoord kunnen studeren.

Het nieuwe gebouw is opgebouwd uit drie eenheden. Op grondniveau zit het ‘spelend hart’ met vier zalen – een grote zaal, kleine zaal, recitalzaal en de muziektheater/studio – een foyer en de kantine. Boven de zalen komen vier etages met leskamers en daarboven twee verdiepingen met bibliotheek, collegezaal en studiekamers. De kantoren bevinden zich helemaal bovenin.

Dependances
Alle afdelingen van het Conservatorium van Amsterdam komen in het nieuwe pand onder één dak. De dependances van het conservatorium (het Zeemanshuis en de Bachzaal) komen daarmee te vervallen. Het onderwijs is vanaf het studiejaar 2008-2009 volledig op de nieuwe locatie ondergebracht.

Het conservatorium heeft 23 jaar in het markante gebouw van de Rijkspostspaarbank gehuisd.

Bron: Science Guide

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.