Convenant recycling betonnen dakpannen

Nieuws

Convenant recycling betonnen dakpannen

Door: Petra Starink | 28-05-2018

Dankzij het convenant Recycling Betonnen Dakpannen worden door 23 dakdekkersbedrijven van hellende daken in Nederland tussen de 15 en 25 miljoen betondakpannen op jaarbasis aangeboden voor recycling. Stichting Dakmeester en BRBS Recycling, branchevereniging breken en sorteren, hebben dat in een convenant vastgelegd.

Nieuw beton

Het materiaal wordt aangeboden aan gespecialiseerde recyclebedrijven, aangesloten bij BRBS Recycling. Deze verplichten zich tot het opwerken van de dakpannen tot een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuw beton.

De Dakmeesters staan aan het begin van deze keten. Zij zijn in staat om de dakpannen apart te houden en de logistiek te regelen naar de specialistische recyclebedrijven die een recycle garantie afgeven. Recycling van de oude betondakpannen wordt een vast onderdeel van de reeds 15 jaar bestaande Daksysteemgarantie. Het onderdeel recycling wordt daarmee vastgelegd in het zogenaamde Dakdossier.

Circulaire economie

Het convenant is een uitstekend voorbeeld van hoe marktpartijen werken aan de circulaire economie, in dit geval met een volledig gesloten cirkel. Tot nu werden oude betondakpannen vooral gebruikt als basis voor bijvoorbeeld wegfundering. Het levert een bijdrage aan hergebruik maar is niet circulair.

Gerecycled materiaal

Monier, de grootste producent van betondakpannen in Nederland, ondersteunt dit initiatief met de gelijktijdige ondertekening van de intentieverklaring om een deel gerecycled materiaal toe te voegen aan de productie van nieuwe betondakpannen.

Foto: voorzitter Ton van der Giessen van  BRBS Recycling

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.