Cooltoren als ode aan verschillende hoogtes

Actualiteiten, Nieuws

Cooltoren als ode aan verschillende hoogtes

Door: Marjolein de Wit - Blok | 20-01-2023

In opdracht van De Vijf Heren ontwierp V8 Architects de zogenaamde ‘Cooltoren’. Deze toren staat in Rotterdam en dient als ‘ode aan de verschillende hoogtes in haar omgeving. Zowel op grote als kleine schaal.’ De ‘Rotterdamse laag’ tot 30 meter en de veel toegepaste bouwhoogte van circa 70 meter zijn hierbij sterk bepalend.

De eerste stappen richting realisatie van de Cooltoren werden gezet in 2016 toen V8 architects werd gevraagd een 150 m hoge woontoren te ontwerpen met een opvallend en functioneel relevant silhouet. Een intensieve samenwerking met opdrachtgever De Vijf Heren leidde tot een juiste balans tussen constructie, vorm en woongenot. Het resultaat is een woontoren met 282 appartementen en een bovengrondse parkeergarage voor auto en fiets -met muurschildering van Luuk Bode-. Tevens voorziet de toren in een ruime gezamenlijke groene daktuin van 1.770 vierkante meter.

Zandloper

Gedurende het ontwerpproces koos de architect voor een toren die past in het fijne stadsweefsel op de grond en op elke hoogte betekenis heeft: De verbinding tussen stad en de lucht verloopt door de stapeling van de 50 woonlagen van luchtig op straat naar zwaar in het midden en aan het eind weer luchtig in de wolken. Deze bijzondere gewaarwording is bereikt door het gradueel dikker worden van de balkons, de toepassing van panoramische bandramen en de zogenaamde ‘weefgevel’.

Het bijzondere middendeel vormt het zwaartepunt van de toren en heet de middenkroon. Een silhouetbepalend element dat –als equivalent van de penthouses – vier verdiepingen met vier hoekappartementen biedt. Elk met een balkon van 72 m2.

Foto’s: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.