Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Copierwoning wint Reynaers Projectprijs

Actualiteiten, Inspiratie, Nieuws
Door: Petra Starink | 18-01-2016

De Copierwoning in Zeist, een ontwerp van architectenbureau Jevanhet Architectuur heeft de Reynaers Projectprijs 2015 gewonnen. Architect Jeroen van Hettema maakte een riante villa van de bescheiden de woning die Gerrit Rietveld in 1955 voor zijn vriend Andries Copier ontwierp. De woning is een gemeentelijk monument, dat betekende dat de oude woning intact moest blijven en het nieuwe deel op zichzelf moest staan.

Een andere moeilijkheid was dat de Copierwoning in de kleinste woningcategorie viel en er daarom maar beperkt bijgebouwd mocht worden.  Van Hettema: “Het doel van zowel mij als van de bewoners was om binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Dit is vooral duidelijk voelbaar bij de dubbele trap aan de zijkant van het huis, tevens de favoriete plek van de bewoners. Door aan beide kanten van de hoge glaspui een trap te plaatsen, vervaagt hier de grens tussen huis en tuin.”

Glazen corridor

Vanaf de oude woning wordt het nieuwe gedeelte betreden via een glazen corridor. Aan de voorkant van de aanbouw zit ook een grote raampartij. Deze lijkt van binnenuit oneindig ver naar boven door te lopen. Aan de buitenkant liggen de kozijnen van deze pui vlak in de gevel, omdat de kozijnen in het Rietveldhuis ook gelijk liggen met het metselwerk.

Woning onderkelderd

Het feit dat er maar beperkt bijgebouwd mocht worden, werd opgelost door de woning helemaal te onderkelderen. Doordat de woning op een duin ligt, konden ook in de kelder op veel plekken puien worden gemaakt. De woning is nu zowel op de begane grond als in de kelder volledig open naar de tuin toe. Natuurlijk mocht een knipoog naar Rietveld niet ontbreken. Van Hettema: “Daarom heeft de nieuwe aanbouw op twee plekken een open hoek, net zoals het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.”

Juryrapport

Omschrijving van de jury:  ‘’Deze inzending betreft de aanbouw aan de woning die Gerrit Rietveld in 1955 voor zijn vriend Andries Copier ontwierp. Rietveld maakte een bescheiden tweelaagse woning op een duin, met rechte lijnen en een plat, licht overhellend dak. In de nieuwe aanbouw zijn de door Rietveld getekende lijnen op subtiele wijze vertaald in zowel volume als gevel. Binnen de stringente eisen van het bestemmingsplan en met respect voor het bestaande pand, is een flink volume over twee lagen gerealiseerd. Daar waar het witte, bestaande huis een introvert karakter heeft, durft het nieuwe bouwdeel stoer voor de dag te komen met donkere baksteen en donkere kozijnen. Een geheel beglaasde doorgang verbindt de twee architectonische uitersten, die bij gedetailleerde beschouwing toch heel veel gemeen blijken te hebben.’’

Top 3

De Copierwoning werd samen met 7 andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 18e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de 8 genomineerden kon het publiek een top 3 samenstellen. Van de bijna 10.000 stemmen was ruim 20% voor de Copierwoning. De renovatie van de Koninklijke Gazellefabriek in Dieren werd 2de en het Brouwhuis in Ooisterwijk 3de. De winnaar ontvangt 2.500,00 euro.

Ontwerp: Architectenbureau Jevanhet architectuur
Gevelbouwer: Haro Aluminium
Fotografie: Reynaers

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie