Copy Garden

Copy Garden

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 04-04-2012

Passend in de trend om meer groen in steden te brengen in allerlei vormen als stadslandbouw, pocketgardens en groene daken, ontstond bij Mothership het idee voor de Copy Garden. Een deel uit een nabijgelegen stadspark of tuin wordt letterlijk gekopieerd naar een groenloze en vaak ongezellige plek in de stedelijke omgeving.

Voor de foto op vinyl worden echte planten en struiken geplaatst zoals die voorkomen in het gekopieerde park. Dit fenomeen wordt ook veel toegepast in Chinese en Japanse steden. Bij het eerste exemplaar van een Copy Garden in Rotterdam is ook het wandelpad verlengd zodat het lijkt of je letterlijk kunt doorlopen. De natuurlijke beplanting voor de fotogevel en het doorlopende pad zorgen extra voor het trompe l’oeil-effect.

Op de plek waar de Gaffelstraat en de St Mariastraat samenkomen prijkt nu een grote foto van 10×10 meter van het stadspark Westkruiskade op een voormalige blinde gevel. Tegen de gevel is een pocketgarden ingericht, waarin struiken en een Japanse sierkers zijn gepland. De gevel aan de Gaffelstraat is in opdracht van de gemeente Rotterdam in samenwerking met Woonstad Rotterdam mogelijk gemaakt met financiële steun van het Rotterdam Climate Initiative. In opdracht van Bureau Binnenstad trad Mothership hierbij op als curator en producent.

Foto Monique Benthin

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

 1. Maurice

  Ben het helemaal met de reacties eens, niets stimuleert de levendigheid, diversiteit en kwaliteit van de stedelijke omgeving als toepassing van echte beplanting.

  voorbeeld hiervan:
  http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=24244

  Reageer
 2. ilse

  Goed geprobeerd, maar een foto van planten haalt het niet bij echt groen!!! Het zorgt niet voor een zuivere lucht. Er bestaan ook muren met prachtige graffiti’s of…. veel groener… een verticale tuin. (zoals in Madrid van Patrick Blanc) Waar o waar is die stadslandbouw dan? Met aarde, zaden, water? Echte beleving. Ga door, maar neem volgende keer echte planten mee!

  Reageer
 3. wil jansen

  nee ik ben tegen dit soort dingen, ik wil écht groen!!!

  Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.