Corona of niet : de bouw gaat door

Nieuws

Corona of niet : de bouw gaat door

Door: Peter de Winter | 23-03-2020

Op het lijstje ‘cruciale beroepen’ dat dezer dagen de ronde doet, is het tevergeefs zoeken naar metselaars, timmerlieden of stukadoors. Dat wil niet zeggen dat deze ambachtslieden zinloos werk doen, maar wat ze voor elkaar krijgen, wordt niet geschaard onder strikt noodzakelijk. Heb ik begrip voor. Als de bouw een tijdje stilligt, is dat vooral vervelend voor de direct betrokkenen, maar op de korte en middellange termijn raakt de maatschappij er niet door ontwricht. Dat duurt langer.

Drukte op bouwplaatsen

In dat verband zou je verwachten – het mondkapjes- en 2 meter afstandsgebod indachtig -dat alle bouwplaatsen in Nederland inmiddels wel uitgestorven zouden zijn. Het tegendeel blijkt waar. Dat leert een kleine rijtocht door het land. Op elke bouwplaats groot of klein wemelt het van de activiteiten. Vrachtauto’s rijden af en aan; betonmolens draaien, kranen verplaatsen pallets metselsteen of hijsen dakkapellen op hun plek, overal klinkt gezaag en getimmer, wordt gemetsteld of worden blokken op hun plek gezet. Niets aan de hand zo te zien; business as usual.

De bouw gaat door

Wat mij betreft, is hier toch iets bijzonders aan de hand. Ondanks alle beperkende maatregelen gaan bouw en bouwvakkers gewoon door. Zo te zien, gaan zelfs de opleverdatums gehaald worden en dat is natuurlijk prachtig. Je zult maar op een huis of appartement zitten wachten. Toch lijkt het er niet op dat Nederland massaal voor de bouwvakkers gaat applaudisseren. Is misschien ook niet nodig. Maar een compliment vanaf deze plek is wel op z’n plaats. Want Coronavirus of niet: de bouw gaat gewoon door. Chapeau!!!

Peter de Winter
Hoofdredacteur Bouwwereld

Fotografie: Peter de Winter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.