Cradle to cradle belangrijker voor architecten

Cradle to cradle belangrijker voor architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-08-2008

Van de architecten is 77 procent van mening dat citymarketing en de inrichting van openbare ruimte steeds meer aandacht krijgen van opdrachtgevers en adviseurs/voorschrijvers in Nederland. Onder aannemers (B&U en GWW) is 82 procent deze mening toegedaan. Onder gemeenten is dit aandeel nog hoger; namelijk 86 procent. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van VelopA, één van de toonaangevende Nederlandse spelers in de markt voor straatmeubilair en speeltoestellen.

Den Haag bijvoorbeeld, heeft in 2007 8 miljoen euro gespendeerd om zich te positioneren als ‘Internationale stad, stad van recht, vrede en veiligheid’. De gemeente Amsterdam heeft samen met het plaatselijke bedrijfsleven in het zelfde jaar 2 miljoen euro uitgetrokken om zich te presenteren als een creatieve zakenstad. Het motto daarbij is ‘I Amsterdam’.

Bij veel van deze plannen is er ook aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte. Een goed design van straatmeubilair (banken, afvalbakken, fietsparkeren, etc.) kan namelijk het verschil maken tussen een positieve of negatieve ervaring van de kwaliteit van de openbare ruimte en vormt, indien positief, een visitekaartje van de stad.

Cradle tot cradle
Ook ecologische duurzaamheid en ‘cradle to cradle’ staan in de picture
Daarnaast ziet 73 procent van de architecten en 70 procent van de overheidsfunctionarissen een toename in de aandacht voor ecologische duurzaamheid met betrekking tot straatmeubilair en speeltoestellen. Ook cradle to cradle mag zich op een toenemende aandacht verheugen volgens 59 procent van de architecten en 57 procent van de overheden.

Het onderzoek is ook in België uitgevoerd, waar in grote lijnen dezelfde resultaten naar voren kwamen. Het enige opvallende verschil is dat ‘cradle to cradle’ in België minder bekendheid geniet als in Nederland. Zo is vier op de tien Belgische architecten hier niet bekend mee.

Meer over het onderzoek

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.