Creatieve campus Hilversum op oude gemeentewerf

Nieuws

Creatieve campus Hilversum op oude gemeentewerf

Door: Jacqueline Knudsen | 05-02-2013

Op de oude gemeentewerf aan de Mussenstraat in Hilversum is het eerste project voltooid dat een start moet zijn van de ontwikkeling van een creatieve campus met de naam Werf 35. Op de campus zijn onder meer de nieuwe huisvesting van Spil Games gepland, en verder een hotel, een restaurant en een plek voor fusieomroep BNN/VARA.

Als eerste fase zijn twee aaneengeschakelde bestaande gebouwen, de voormalige gemeentelijke werkplaats, naar ontwerp van architect Maarten Fritz getransformeerd tot huisvesting van Spil Games (Medianest bv), de initiatiefnemer van de herontwikkeling. Met behoud van het industriële karakter zijn er werkplekken, vergaderruimten, gamerooms en een glijbaan ingepast in de bestaande structuur. De oorspronkelijke constructie is niet aangetast; de nieuwe ruimtes zijn als dozen in het gebouw geplaatst. Deze panden (A en A1 op het stedenbouwkundig plan) biedt nu onderdak aan circa 100 medewerkers van Spil Games . De overige 150 medewerkers verhuizen volgend jaar naar de Spil Games Campus.

Karres en Brands heeft eind 2011 in opdracht van Spil Games een stedenbouwkundige visie ontwikkeld voor de herontwikkeling van de voormalige gemeentewerf in Hilversum tot creatieve campus. Met hulp van Maarten Fritz zijn de ideeën van Spil Games omgevormd tot een stedenbouwkundig plan. Uitgangspunt hierbij zijn de kenmerkende sheddaken van de bestaande gebouwen geweest. Door dit door te zetten in de nieuwbouw ontstaat een flexibel systeem dat een vanzelfsprekende invulling geeft aan de uitbreidingen. De gemeente heeft deze plannen enthousiast ontvangen en het terrein aan de Mussenstraat in juli vorig jaar verkocht aan Spil Games.

De Nieuwe Generatie en Zeep architecten zijn uitverkoren om plannen uit te werken voor de centrale bebouwing van het terrein. Het plan (in totaal 3000 m2 bruto vloeroppervlak) behelst onder meer open kantoortuinen met 250 werkplekken. Verder moet er onder andere een ’longstay hotel’ komen, in de vorm van nieuwbouw of containers, met minimaal 80 kamers, die gedeeltelijk zijn bestemd voor (buitenlandse) werknemers van het internationaal opererende Spil Games.

Fotografie Onno Kramer van Architectenbureau Fritz BV te Bussum
Voor meer informatie over het stedenbouwkundige plan kijk op de website van de gemeente Hilversum.

[map]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.