Creative Heroes Award viert creativiteit

Creative Heroes Award viert creativiteit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-05-2017

Creative Heroes AwardDe genomineerden voor de Creative Heroes Award 2017 zijn bekend. De nieuwe prijs die eens per twee jaar wordt uitgereikt, beoordeelt niet op esthetiek, maar zet vooral de mensen achter een bijzonder project of samenwerking in de schijnwerpers. Uit deze genomineerden kiest de vakjury twaalf winnaars die op donderdag 29 juni op het podium zullen schitteren tijdens een feestelijke avond in Undercurrent in Amsterdam Noord.

Economische en sociale aspecten

Met bijna tweehonderd inzendingen, een hoge kwaliteit en gevarieerdheid, overtrof de eerste editie alle verwachtingen. Voortvarend ging de vijftienkoppige vakjury onder leiding van voorzitter Gesina Roters op zoek naar de creatieve helden. Het beoordeelde de inzendingen op verschillende maatschappelijke, economische en sociale aspecten, zoals de mate van impact, innovatie en toegevoegde waarde.

Jong talent

Onder de zestig genomineerden zijn bekende namen, maar ook veel verrassende, verfrissende, en soms zelfs onbekende kanshebbers. Het zijn niet alleen bevlogen opdrachtgevers die een maatschappelijk probleem oplossen, maar ook een anders onzichtbaar gebleven team dat een opmerkelijk proces in gang zet, een visionaire architect die de biobased economie aanjaagt tot een jong talent dat een slim digitaal concept op zijn naam heeft staan.

Architectuur

Genomineerd in de categorie Individue/architectuur is onder meer Annet van Otterloo.  Zij is één van de drijvende krachten achter Stichting Freehouse. De stichting is actief in de Rotterdamse Afikaanderwijk. Freehouse ontplooit hier kleinschalige initiatieven waaronder het stimuleren van bewoners geld te gaan verdienen met hun passie. Een andere genomineerde is Daan Bruggink, architect en founder van ORGA architects. Zijn ontwerpen zijn mooie voorbeelden van biophilic architectuur. De relatie tussen de mens en een natuurlijke gezonde leef- en werkomgeving staat hierin centraal. Nezzt is genomineerd in de categorie Samenwerking en is ontstaan uit een samenwerking met De Meeuw en DiederenDirrix . Nezzt zet in op dynamisch bouwen, stapelen en clusteren van geprefabriceerde modulen waaruit nagenoeg elke bouwvorm te maken is. Het product is volledig circulair.

Niet spectaculair

Peter de Winter, hoofdredacteur van ArchitectuurNL en jurylid in de categorie Architectuur: “Het mooie van de Creative Heroes Award is dat architectenbureaus die met hun werk nooit kans hadden de ‘Gebouw van het Jaar’-prijs te winnen omdat het ontwerp niet spectaculair genoeg was, kunnen nu wel worden gelauwerd. Omdat ze als personen het verschil maken vanwege het feit dat ze een maatschappelijk probleem oplossen, sociale interactie bevorderen of zeer vernieuwend zijn.”

Er zijn dus twaalf prijzen te winnen. Prijzen voor beste creatief, beste organisatie en beste samenwerking worden uitgereikt in de categorieën Architectuur, Interieur en Product. Daarnaast is er de categorie ‘Next Generation’ waar ook drie prijzen zijn te behalen: voor beste Young Talent, beste Start-up en beste Co-Creation. De Creative Heroes Award  is vooral bedoeld als erkenning en stimulans, daarom is er geen geldbedrag verbonden aan het initiatief.

Creative Heroes Award

De Creative Heroes Award is ontstaan vanuit de grote wens van Jeroen van Oostveen (mede-initiatiefnemer van Architectenweb, Archello en Materia en ontwikkelaar van platforms waar creatieven, opdrachtgevers en de industrie elkaar kunnen vinden) en Guus van Maarschalkerweerd (als ‘design connector’ een bruggenbouwer in de zakelijke en creatieve wereld). Voor ondernemend en ontwerpend Nederland creëerden ze het Creative Heroes Award platform om op professionele wijze samenwerkingen, creativiteit en het creatieve proces te eren en te vieren. Hiermee brengen ze twee vaak gescheiden maar gelijkwaardige werelden bijeen: de creatieve sector en de industrie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.