Crisismaatregelen niet gunstig voor architecten

Crisismaatregelen niet gunstig voor architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-03-2009

De maatregelen die het kabinet vandaag presenteert zijn niet bouwbreed gericht, maar vooral op infrastructuur, energiezuinig maken en onderhoud. Dat is niet gunstig voor architecten, zegt de BNA. Het kabinet kiest hiermee voor snelle oplossingen, terwijl nu juist het moment is om grote bouwprojecten naar voren te halen.

Met het maatregelenpakket van het kabinet wordt het maken en ontwikkelen van plannen niet gestimuleerd. Het versnellen van projecten is onvoldoende concreet. Als over enige tijd de economie weer zal aantrekken ontstaat een onnodige luwte in de bouw.

Duurzaamheid
Het kabinet heeft de ambitie neergelegd om te investeren in duurzaamheid. De architectenbranche kan hieraan bijdragen; verstedelijking, herbestemming en het aanpassen van de bestaande woningvoorraad zijn opgaven waarvoor architecten oplossingen bieden.

Architecten staan te popelen hiermee aan de slag te gaan, en de branche heeft het ook hard nodig nieuwe ontwerpopgaven te krijgen. Er moet nu worden geïnvesteerd in het ontwerp om de gebouwde omgeving werkelijk duurzaam te maken.

Maatregelen
Het kabinet investeert in behoud van banen in de bouw, energiebesparing van woningen en het op gang houden van de woningbouw.
In 2009 en 2010 is in totaal ruim 700 miljoen vrijgemaakt om de bouw op gang te houden én te investeren in energiebesparende maatregelen.

Bouwbranche-organisatie Bouwend Nederland is ook teleurgesteld over de ontbrekende maatregelen tegen het inzakken van de woningbouwproductie.

“Door de kredietcrisis blijft de realisatie van de beoogde 80.000 woningen jaarlijks ver achter. Zonder aanvullende maatregelen komt de woningbouwproductie in 2011 ruim onder de 60.000 woningen uit. Inclusief de architecten, toeleveranciers, woninginrichters, hoveniers en vele anderen leidt die productieafname tot een verlies aan werkgelegenheid van naar schatting 40.000 arbeidsjaren.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.