Crowdfundactie klimtoestel Aldo van Eyck

Crowdfundactie klimtoestel Aldo van Eyck

Nieuws
Door: Petra Starink | 06-06-2018

Voor het behoud van een iconisch speeltoestel van Aldo van Eyck is het Van Eesteren Museum een crowdfundactie begonnen. Het sculpturaal speeltoestel met klimtorens en duikelrekken dat nu nog aan de Stoomgemaalstraat in Osdorp staat zal een prominente plaats krijgen op het plein voor het Van Eesteren Paviljoen. Met deze actie wilt het museum de eerste aanzet geven tot de realisatie van een permanente beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas, met kunstwerken uit de wederopbouwperiode. Het klimtoestel wordt daarin het eerste kunstwerk.

Klimtoestellen van Aldo van Eyck

Aldo van Eyck ontwierp in de jaren 50,60 en 70 in opdracht van de Gemeente Amsterdam voor meer dan 700 openbare speelplaatsen klimtoestellen. Ze boden kinderen ruimte om zelfstandig en in vrijheid veilig te kunnen spelen en ontdekken, een belangrijk uitgangspunt voor de Tuinsteden, en werden een onlosmakelijk onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). De klimtoestellen van Aldo van Eyck dreigen verloren te gaan, grotendeelsals gevlog van stadsontwikkeling. Op dit moment zijn er nog maar 15 originele speelplaatsen overgebleven.

Crowdfundactie

Voor de restauratie en plaatsing van het klimtoestel, en voor de aanleg van een veilige vloer eronder is nog € 6.000 nodig. Het Van Eesteren Museum is een crowdfundactie gestart via wwww.voordekunst.nl/beeldentuinsloterplas
De actie loopt tot en met eind juni 2018.

Tentoonstelling De Speelse stad

In het Van Eesteren Museum is nog tot en met 2 september de expositie ‘De speelse stad’ over de speelplaatsen en toestellen van Aldo van Eyck te zien.
Adres: Noordzijde 31, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.