Cultureel Kwartier Assen gegund

Cultureel Kwartier Assen gegund

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-11-2008

Actium en de gemeente Assen willen aannemer-architectcombinatie BAM-deZwarteHond-Greiner Van Goor Huijten architecten de opdracht gunnen voor het realiseren van het Cultureel Kwartier. Na indiening van de inschrijvingen bleek namelijk dat twee van de drie ongeldig zijn. Het college van burgemeester en wethouders is teleurgesteld dat de bewoners niet de gelegenheid krijgen een ontwerp te kiezen.

De opdrachtgevers en de gebruikers zijn positief over de inschrijving van BAM-deZwarteHond-Greiner Van Goor Huijten architecten. Ze zijn vol vertrouwen dat het nieuwe culturele complex binnen het budget en voor het theaterseizoen 2011/2012 klaar zal zijn.

Twee inschrijvingen ongeldig
Op 21 oktober hebben de drie aannemer-architectcombinaties inschrijvingen ingediend bij de gemeente. Uit de toetsing bleek dat twee van de drie om uiteenlopende redenen niet aan de gestelde eisen voldoen en daarmee ongeldig zijn. Het ging bijvoorbeeld om het niet aanleveren van de gevraagde stukken en het stellen van voorwaarden aan de uitvoering van de inschrijving.

Voor het realiseren van het Cultureel Kwartier heeft de gemeenteraad het college drie opdrachten meegegeven. Maak tempo, blijf binnen het vastgestelde budget en laat de burgers het ontwerp kiezen. De Concurrentie Gerichte Dialoog heeft een kwalitatief goede inschrijving opgeleverd die tegemoet komt aan de wensen van de gebruikers en binnen de gestelde planning en het budget gerealiseerd kan worden. Uiteraard betreurt het college het dat de inwoners nu niet de mogelijkheid hebben om het ontwerp te kiezen.

Positieve beoordeling
De opdrachtgevers en gebruikers van het Cultureel Kwartier zijn positief over de ingediende inschrijving van BAM-Zwarte Hond-Greiner Van Goor Huijten architecten. Opvallende punten hierin zijn:

 • Het complex krijgt een centraal gelegen theaterzaal die geschikt is voor symfonische muziek;
 • Er komen vijf bioscoopzalen waarvan vier ondergronds;
 • De publieksfuncties van bibliotheek en CBK zijn versterkt door deze direct bij de entree te situeren;
 • Direct aan de zwaaikom en aan de kop van de Vaart komen terrassen wat de levendigheid van de stad ten goede komt;
 • De parkeergarage is ruim voorzien van daglicht en biedt daarmee veel sociale veiligheid.
 • De bibliotheekfunctie is versterkt doordat Biblionet dichtbij de bibliotheek is gesitueerd;
 • Er is volgens de monumentencommissie, de commissie beschermd stadsgezicht en de welstandscommissie sprake van een goede inpassing in dit historische en beeldbepalende deel van Assen.
 • Actium, de gemeente en de gebruikers gaan de inwoners uitgebreid informeren over de inschrijving van BAM-deZwarteHond-Greiner Van Goor Huijten architecten. Alle Assenaren krijgen nog deze week een brief met uitleg over het ontwerp.

  Voor meer informatie: www.cultureelkwartier.nl      

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.