Cultuurcentrum Alkmaar voor Claus en Kaan

Cultuurcentrum Alkmaar voor Claus en Kaan

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-02-2008

Claus en Kaan Architecten uit Amsterdam kunnen het Centrum voor Woord Beeld en Geluid in Alkmaar op hun conto schrijven. Uit vijf deelnemers aan de prijsvraag werd hun ontwerp gekozen omdat het het best past binnen de gestelde criteria.

Kleinschaligheid
Het ontwerp bestaat uit een aantal verschillende gebouwen, die de juiste schaal, bouwhoogte en massa hebben. De kleinschaligheid die hierdoor ontstaat, past bij de structuur van Alkmaar. “De toevoeging van een stukje stad aan het centrum van Alkmaar” zei de heer Aryan Sikkema, namens de jury.

Afgelopen zaterdag werden de ontwerpen voor het eerst getoond. De inzendingen trokken zo’n 700 bezoekers. De jury ontving 160 reacties waarin is aangegeven of de ontwerpen als passend binnen de criteria werden gezien.

Compleet cultuuraabod
Wethouder Hans Meijer: “Ik ben blij met de keuze die de jury heeft gemaakt. Het ontwerp van dit gebouw past in de omgeving en toont zichtbaar wat er binnen gebeurt, dankzij glazen gevels.

Het is een stevige bouwsteen voor de Alkmaarse cultuur. Met behoud van cultuurhistorische waarden wordt het cultuuraanbod nog completer. Er komt een nieuw, spannend, boeiend podium voor cultuur. Zo geeft Alkmaar verder invulling aan de functie als centrumgemeente. Gelijktijdig is het Centrum een enorme impuls voor de economische ontwikkeling’.

Afwerking
Architect Jaap Gräber van Claus en Kaan Architecten zegt over het ontwerp: “De functies worden gecreëerd om de openbare ruimte heen, een vernieuwend gebouw waarbij kwaliteit met name zichtbaar wordt in mooie afwerking.”

Na de zomervakantie van dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voortzetting van het project.

Lucebert
Provadja Film & Podium, de stichting Lucebert en de gemeente willen het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid (werktitel) vestigen aan de Doelenstraat (ingang Doelenplein). Het Centrum wordt een plek om te genieten van film, theater, muziek, beeldende kunst en poëzie.

Het Centrum brengt een verrassend programma, waarin de dwarsverbanden tussen deze vormen van cultuur worden opgezocht. Het Centrum is geïnspireerd op het gedachtegoed van de kunstenaar Lucebert en wordt een bijzondere culturele ontmoetingsplek in Alkmaar.

Bron: www.alkmaar.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.