Cultuurcentrum in elektriciteitscentrale

Cultuurcentrum in elektriciteitscentrale

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-02-2008

In de oude leegstaande electriciteitscentrale op het ontwikkelingsgebied Stadswerven in Dordrecht komt een cultuurcentrum. Poppodium Bibelot, Stichting voor kunstopleidingen To Be en de Popcentrale krijgen daar een nieuwe plek, samen met een theaterzaal en concertzaal, oefenstudio’s en café, een grand café. Mogelijk komt er ook een filmhuis, evenementenruimten en verhuurbare ruimten voor bijpassende initiatieven.

Schets
De selectie voor architecten werd in drie ronden gehouden. In de eindronde maakten drie bureaus een schetsplan voor het omvangrijke ruimteprogramma van 11.600 m2. Jonkman en Klinkhamer architecten kreeg van de selectiecommissie de hoogste scores op architectonische uitstraling, functionaliteit en verwachtingen voor exploitatiekansen.

Snede
Het bestaande gebouw is een aaneenschakeling van zes voormalige machinehallen in diverse bouwstijlen. De belangrijkste architectonische ingreep is de ‘snede’, een met glasdaken afgedekte verkeerszone over de volle lengte van het honderd meter lange complex.

De snede bepaalt de oriëntering in het gebouw, brengt daglicht in het hart en is ingericht met cascadetrappen die het publiek naar de concert-, theater- en popzalen voert. Die zalen zijn direct onder de hoge dakspanten gesitueerd om het publiek indringend de schoonheid te laten ervaren van ruim een halve eeuw ontwikkeling van ingenieurskunst.

Aan de buitenzijde laat de snede zich zien aan twee zijden van het complex. Naast deze nieuwe markante entrees worden de huidige gevels in oude staat gerestaureerd.

Origineel
Bijzonder is de eerste zaal na binnenkomst, de Energiehal genoemd. Het is de reconstructie van de oudste twee fabriekshallen uit eind negentiende eeuw. Uit historische tekeningen is de originele verschijningsvorm van deze dubbele hal herleid, want op dit moment is die onherkenbaar door jaren achtereen ingebouwde verdiepingen.

Onder spanten uit de jaren dertig in het midden van het gebouw ligt het theater met achter de toneelvloer een historische raamwand met uitzicht over de Stadswerven. Onder de hoogste daken aan de andere zijde van het complex liggen de klassieke concertzaal en het poppodium, met uitzicht over het Wantij en een poplounge die zich trapsgewijs uitstrekt langs vides, bar en garderobe naar het popcafé op de begane grond.

De gemeente Dordrecht wil snel beginnen met de definitieve plannen. De oplevering van het complex is gepland voor 2009.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.