D66: Jonge architecten Rotterdam verdienen kans

D66: Jonge architecten Rotterdam verdienen kans

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-03-2009

Als de innovatieve Architectuurstad van Nederland heeft Rotterdam een reputatie hoog te houden. Waar de stad in het verleden het verschil maakte door jonge en innovatieve architecten een kans te geven, speelt Rotterdam nu liever op safe. Salima Belhaj (D66): “Je zou verwachten dat Rotterdam een stad is die een kweekvijver durft te zijn voor aanstormend talent, maar deze laboratoriumfunctie wordt niet op het gebied van architectuur ingezet. Juist in deze sector waar innovatie ontzettend belangrijk is, durft Rotterdam zelfs geen gecalculeerde risico’s te nemen.”

Van selectie uitgesloten
Onlangs is de aanbesteding voor de herontwikkeling van het stadskantoor voor Rotterdam uitgeschreven en de voorwaarden voor deelneming zijn bijzonder ambitieus. Door de eis te stellen dat deelnemers zijn ingeschreven bij de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) wordt zelfs een aantal gerenommeerde Rotterdamse architectenbureaus (onder andere MVRDV, Claus en Kaan, Neutelings Riedijk en OMA) van de selectie uitgesloten. Daarnaast is het de vraag of lidmaatschap van een private belangenvereniging een inhoudelijke meerwaarde heeft en formeel verplicht gesteld kan worden.

Inzetten op verjonging
Verder vraagt D66 zich af waarom de vijf prijswinnaars van de ideeënprijsvraag voor het nieuwe stadhuis, dat zeven jaar geleden door de gemeente Rotterdam is georganiseerd, niet bij de architectenselectie zijn betrokken. Deze jonge architecten voldoen (nog) niet aan de voorwaarde voor deelneming, maar hebben hun kwaliteiten wel laten blijken toen zij uit meer dan honderd deelnemende bureaus als prijswinnaars uit de bus kwamen. Belhaj: “Juist een stad als Rotterdam moet in dit geval durven en daar waar ze het verschil kan maken inzetten op verjonging en innovatie van het architectuurklimaat.”

Open brief
Atelier Kempe Thill heeft in samenwerking met Buijsenpennock architects een open brief gestuurd aan het Rotterdamse stadsbestuur. In de brief protesteren de opstellers tegen de eisen rond de Europese aanbesteding voor het ontwerp van een nieuw stadskantoor. Weer zeer hoge omzeteisen – minimaal 2,4 miljoen euro per jaar – dus alleen grote bureaus kunnen inschrijven en het is wederom nodig dat je al een groot kantoorgebouw moet hebben gemaakt.

Reactie gemeente
De gemeente Rotterdam zegt in een reactie relatief bescheiden eisen te hebben gesteld aan de ervaring en de bureauomvang van architecten die willen meedingen naar de aanbesteding van het nieuwe stadskantoor. Daarnaast is de gemeente vanwege de economische crisis bereid de omzeteisen terug te schroeven. Dat schrijft Rotterdam in reactie op de open brief die een groep architecten vorige week naar het college stuurde.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.