Daan Roosegaarde in College Tour

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Daan Roosegaarde in College Tour

Door: Petra Starink | 11-02-2016

Op vrijdag 19 februari is Daan Roosegaarde te gast in het tv-programma College Tour. Daan is pionier op het gebied van kunst die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkent.  In het jaar 2016 werd hij uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.

Beweging

Daan Roosegaarde werd in 1979 in Nieuwkoop geboren. Dichtbij de Nieuwkoopse plassen is hij van jongs af aan altijd buiten bezig met het bouwen van boomhutten, spelen met de natuur en het creëren van eigen plekken. De passie van het maken blijft als hij ouder wordt, maar de middelen veranderen. Hij is geobsedeerd door het in beweging brengen van dingen. Op achttienjarige leeftijd begint hij aan een opleiding aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Zonder succes: hij wordt er af gegooid. Twee jaar later probeert hij het opnieuw in Enschede, waar hij Cum Laude afstudeert. Hij volgt daarna een opleiding aan het Berlage Instituut in Rotterdam.

Verband tussen ideologie en technologie

Roosegaarde noemt zijn werk ‘techno-poëzie’. Hij probeert verbanden te leggen tussen ideologie en technologie door interactieve en hightech omgevingen te creëren waarin toeschouwer en ruimte één zijn. Zo bouwde hij een toren die smog uit de lucht zuigt, werkt hij aan een ‘slimme’ snelweg met lichtgevende belijning en geeft hij in samenwerking met Minister Schultz de Afsluitdijk een nieuw gezicht. Vooral de projecten ‘Dune’,  ‘Smart Highway’ en ‘Smog free Tower’ brengen Roosegaarde internationale faam.

Met zijn projecten probeert Roosegaarde mensen bewuster te maken van hun omgeving. Hij heeft voor zijn werk al veel prijzenontvangen. De INDEX Design Award, de World Technology Award, twee Dutch Design Awards, de Charlotte Köhler Award, en China’s meest succesvolle Design Award

Presentator Twan Huys van College Tour spreekt Daan in zijn eigen studio Roosegaarde in Rotterdam op 16 februari.
Uitzending is op 19 februari op NPO 2.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.